Přejít na menu Přejít na obsah

Electric Lady: Tereza Rays představuje Trilogii, velkolepý projekt tří klipů o tématech současného světa

23. 11. 2020

Pearl Novinky

Pár čísel na úvod – 3 skladby, 3 klipy, 17 měsíců příprav, 5 producentů hudby, 9 natáčecích dní, přes 400 stop v první písni, 6 nahrávacích studií nejen v ČR. Takový je jazykem statistiky projekt Electric Lady – Trilogy. Tři skladby v rock-dance alternative žánru, tři propracované videoklipy, několik příběhů ze života hlavní postavy projektu, hudebnice Terezy Rays, ale i celý současný svět vměstnaný do písní, videozáznamu, obavy z budoucnosti, námět k zamyšlení, kam to všechno povede. Trilogy vyjde jako EP a na cestě je i kompletní deska, která ale klapne asi až příští rok – vzhledem k současné koronavirové situaci musela kapela několikrát změnit všechny plány.

Proroctví o roce 2020 napsané již loni
Trilogii začala Tereza se svým týmem psát začátkem roku 2019 – nejdříve koncept, pak scénář, rozpracované scény...a samozřejmě hudba. Názvy těchto tří skladeb Rebelia, Politica a Influenza již samy o sobě značně vypovídají o tom, o co se tady bude jednat. „První píseň naráží ve svém tématu na naše životní prostředí a vznáší zásadní otázku, zda v této rebélii můžeme vůbec spolu žít. Druhá píseň Politica je skladbou o celkové nespokojenosti společnosti vůči světové politice a vůbec vůči otázce, zda nás toto vůbec někam dovede. Je to skladba, ve které účinkoval Pepa Vojtek, skladba o nesouhlasu s nadvládou lidí, kteří si jen 'hrabou' na svém. Třetí skladba Influenza už je trošku drsnější téma, ta je o nemoci celé společnosti, a jak název napovídá, je to dost aktuální, ačkoliv už jsme toto téma napsali minulý rok. Je to vlastně bohužel naše 'proroctví', které jsme již minulý rok dali dohromady, a dnes se to děje – ač šílené, ale je to pravda,“ vypráví Tereza.

Tereza z reálného světa komunikuje s nadpřirozenou Electric Lady z budoucnosti
Projekt je to opravdu velkolepý a promyšlený: „V Trilogii se odehrává několik příběhů z mého života, o kterých teď nechci moc mluvit, protože bych všecko prozradila, ale chci říci, že první díl je příběh o Tereze z reálného světa, která komunikuje s Electric Lady – nadpřirozenou bytostí, která chce hudbou spasit svět, ona ho vlastně ale spasit nemůže, pochází ze světa budoucího. Electric Lady z něj komunikuje přes zrcadlo s Terezou v reálném světě a mluví o problémech, které již nastaly a nemohou se odestat, což je v případě písně Rebelia ekologické téma. Ekologická katastrofa a zničený svět, do kterého se společnost blíží způsobem svého života. Z hudebního hlediska je Trilogy fúzí několika stylů – Electric Lady díky agentuře Nemoros nabrala jiný směr, šli jsme do jiného žánru. Nigel Lowis, koproducent Trilogie, tomu říká Future Rock,“ vypráví Tereza Rays.

Hvězdní spolupracovníci
Anglický producent Nigel Lowis je zřejmě největší hvězdou, která na projektu spolupracovala. Je držitelem několika zlatých a platinových desek, pracoval s významnými umělci jako Céline Dion, Stevie Wonder, podílel se na soundtracku pro bondovky. Není však jediným zajímavým jménem kolem Trilogie – účastnil se i zmíněný Pepa Vojtek (Kabát), bubeník Tokhi (G-Army) či Žaneta Morštat.

Budoucí pódiová show s Českým národním symfonickým orchestrem
Projekt Trilogy má posluchače zabavit nejen hudebně, ale i filmově – a ideálně i naživo na jevišti. Electric Lady plánuje pódiovou show s Českým národním symfonickým orchestrem, ráda by dále spolupracovala i s Pepou Vojtkem. Zatím však není jasné, co příští měsíce přinesou na hudební scéně a hlavně po epidemiologické a politické stránce – jak a co bude možné. Zatím se můžete podívat na nové videoklipy alespoň na YouTube.

Spousta tuzemských i mezinárodních zkušeností a jediná česká firemní hráčka Fenderu
Tereza Rays je tváří kapely Electric Lady, kterou v současnosti tvoří s baskytaristou Ondřejem Kaprálem a bubeníkem Pavlem Břízou. Kapela má za sebou spoustu tuzemských i mezinárodních zkušeností: singl Storm (2013) se hrál na Óčku i na MTV, Tereza pobývala a tvořila v New Orleans, vyhrála bluesovou soutěž Blues Aperitiv a účinkovala na Blues Alive v České republice i v Polsku. V roce 2015 přišla na trh debutová deska Electrical, která byla na pozvání bubeníka Kirka Covingtona natočena v USA. Na základě tohoto alba se Tereza stala firemní hráčkou slavného výrobce kytar Fender (jedinou u nás). Kapela jela na turné s Mandrage, v roce 2017 natočili píseň A Part of My Heart, kterou pro ně složil samotný Ivan Kral. Za album Wicked dostali ocenění od Academia Music Awards v Los Angeles za nejlepší rock popové album za měsíc únor 2019, rocková nahrávka Producer se hrála v mnoha zemích světa (USA, Kanada, Austrálie, Rusko, Velká Británie, Japonsko). Pro rok 2020 si Electric Lady připravili svůj zatím největší projekt Trilogy.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace