Přejít na menu Přejít na obsah

Elite Tauren Chieftain - rockující vývojáři


Když už jsme minulý týden psali o fenoménu World of Warcraft, byla by škoda nezmínit i jeho odnož v podobě kapely s názvem Elite Tauren Chieftain (ETC). Patrně jste o ní nikdy neslyšeli, pokud ovšem nejste zarytí hráči Warcraftu. Pětičlenná kapela složená ze zpěváka, dvou kytaristů, basáka a bubeníka se na první pohled může zdát jen obyčejnou partičkou, která hraje svoji oblíbenou hudbu, ale to je mylný předpoklad. Její členové jsou totiž zároveň i herními vývojáři z Blizzardu, kteří prostřednictvím této metalové kapely přitvrzují svůj vlastní vytvořený svět.

Pokud bych si měl vybrat kapelu, ke které ETC přirovnám, budou to jejich američtí kolegové Manowar. Málokterá kapela totiž dokáže už skoro pětadvacet let pracovat s jedním námětem a v textech opakovat prakticky ta stejná slova. Není to přesný případ ETC, ale pro jejich texty se využívají nejrůznější herní motivy, které by ale při detailním rozebírání laikům nic moc neřekly. Podobnost s Manowar pak ještě i v tom, pro jaký styl se vývojáři rozhodli. V době uhlazených kravaťáků bojících se hlasitěji se projevit při prezentaci svých výrobků, se snaží Blizzard vymanit a například frontman kapely Samuro – jinak známý jako Samwise Didier se může pochlubit nejen majestátní hřívou, ale také ilustroval několik obálek pro jiné metalové kapely – jako například Hammerfall.

Když už tedy máme tvrdý zvuk, ještě to chce tvrďáckou image. Zuřivý Ork, Troll s velikými kly, mohutný Tauren, rozkládající se Nemrtvý a pro někoho lehce zženštilý Krvavý elf. Pětice ras tvořená zástupci herní frakce známé jako Horda působí dostatečně syrově a tvrdě ve srovnání se zástupci opoziční Alliance. Teď už tedy máme kapelu, víme, jak vypadá, je čas začít hrát. V roce 2003 se kapela objevila v outru vydaného datadisku pro Warcraft III s názvem The Frozen Throne, kde se k pětici na chvíli připojil jeden člen – ikonický Arthas Menethil. Jejich první skladba nazvaná The Power of the Horde nastavila nejen hudební styl, ale také neoficiální vydání jednotlivých skladeb, kterým pak často chybí i pořádný videoklip, což je velká škoda.

Žánrově se nicméně jedná o kombinaci heavy metalu s power metalem. Power metal převládá v tématice a zvuk je bližší heavy metalu, hlavně prostřednictvím syrovějších kytar a výborných sól od Bergrissta – vlastním jménem Davea Berggrena. Nicméně o tři roky později, vydala kapela skladbu Leeroy Jenkins (Paladin of the Horde), která je bohužel ztracená kdesi v nenávratnu a při hledání narazíte jen na nekvalitní záznam z Blizzconu, kde ji v roce 2006 kapela prezentovala. Herní veletrh, který firma téměř každoročně pořádá, je vlastně jejich hlavní doménou, na které prezentují svoji tvorbu. Je to jeden z důvodů, proč je těžké sehnat některé jejich výtvory v dobré kvalitě.

Zmíníme aspoň dvě z jejich nejslavnějších – I am Murloc a Rogues Do It From Behind. V prvním případě jde asi o jejich vůbec nejpopulárnější skladbu věnovanou rase neuvěřitelně otravných parybích stvoření. Co je nejdůležitější, k této skladbě jako jediné existuje oficiální videoklip. V případě Rogues Do It From Behind je už samotný název krásnou slovní hříčkou, protože to, co nějaký rogue bude zezadu dělat, je zabíjení. U této skladby pak ještě stojí za zmínku, že byla vyhlášena soutěž o fanouškovský videoklip, což zapříčinilo přetlak nejrůznější videí, která si ve volné chvíli můžete prohlédnout na Youtube.

Od roku 2007 pak ještě stihla kapela napsat čtveřici skladeb, ale o těch se příliš neví a některé si i špatně shání. Je to na jednu stranu škoda, že práci na kapele nevěnují vývojáři trošku větší prostor, protože věřím tomu, že za ucelené album by jim fanoušci byli ochotní zaplatit nemalý obnos, ale především je skvělý pocit slyšet herní vývojáře řezat do bicích a do kytar. Vymanit se ze stereotypu a nadchnout fanoušky, to je klíč k úspěchu.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace