Přejít na menu Přejít na obsah

Fórum Meltingpot uvádí filmové portréty předních loňských hostů


Mezinárodní diskusní fórum Meltingpot přináší originální filmové zpovědi natočené s předními hosty minulého ročníku, který loni v červenci již pošesté proběhl v ostravských Dolních Vítkovicích po boku festivalu Colours of Ostrava. O své osobní či profesní zkušenosti a myšlenky se tentokrát podělilo patnáct výjimečných osobností z Česka i zahraničí. 
 
Předpremiéra cyklu Voices of Meltingpot pro partnery festivalu a novináře se uskutečnila 30. ledna v pražském kině Přítomnost, kde měli diváci možnost zhlédnout vybraných pět portrétů. Jejich protagonisty byli autor bestselleru Proč spíme Matthew Walker, světově proslulý expert na dechové techniky a tvůrce konceptu dechových technik Oxygen Advantage Patrick McKeown, aboridžinský zpěvák Ngulmiya Nundhirribala, hudebnice a performerka Ridina Ahmedová nebo archeoložka a popularizátorka AI Sara Polak. Všech patnáct portrétů je nyní zdarma k vidění na Colours.TV, Youtube a na webu Meltingpotu. 
 
„Příběhy, zkušenosti a myšlenky oslovených hostů jsou nadčasové a jsme velice rádi, že se díky projektu Voices of Meltingpot dostávají i mimo okruh našich návštěvníků a kdokoli se k nim může libovolně vracet a nacházet v nich inspiraci,“ uvedla kurátorka fóra Meltingpot a zároveň ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová.
 
Filmy již potřetí natočil Ústav filmové, televizní a rozhlasové tvorby Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. Jejich scenáristkou a režisérkou je Monika Horsáková, která stojí i za střihovou skladbou a hudební režií snímků, za kamerou stáli Ondrej Zelenec, Jan Vlček a Filip Neminarz. Součástí produkčního týmu jsou také další profese, např.  mistr zvuku, asistent režie, kolorista, maskér či překladatel. Na produkci jednoho filmu se podílelo až 14 lidí. 
 
„Projekt je unikátní nejen širokým tematickým záběrem, ale také okolnostmi, za kterých vzniká. Natáčení totiž probíhá přímo v areálu, což s sebou nese množství úskalí,“ upřesňuje Monika Horsáková. „Projekt vizuálně vychází z metody Errola Morrise a pracuje s pohledem respondenta přímo do kamery. Natáčeli jsme ale na tři kamery – kromě eye direct ještě na dvě observační, což nám umožnilo kreativnější možnosti ve střihu filmů i v práci s jejich rytmem, atmosférou a emocemi,” dodává režisérka projektu. Práce na výrobě jednoho filmu trvala přibližně týden, výsledné portréty mají okolo 10 minut.
 
Všech 15 portrétů je nyní zdarma k vidění na Colours.TV, Youtube a webu Meltingpotu. Link na trailer najdete ZDE.
 
Projekt Voices of Meltingpot bude pokračovat také v rámci nadcházejícího ročníku mezinárodního diskusního fóra Meltingpot, který proběhne spolu s festivalem Colours of Ostrava 17. až 20. července v Dolních Vítkovicích. Mezi letošními předními hosty jsou například spisovatel Irvine Welsh, profesor psychologie a behaviorální ekonomie Dan Ariely, biologové Rupert Sheldrake a jeho syn Merlin Sheldrake, fyzičky Fabiola Gianotti a Dana Drábová, psychiatr Jiří Horáček, lékař Tomáš Šebek nebo ultramaratonec Miloš Škorpil s manželkou Danou Škorpilovou, která působí jako trenérka fitness a výživová poradkyně.
 
Voices of Meltingpot 2023 – 15 vybraných hostů mezinárodního diskusního fóra Meltingpot 2023
 
• Ridina Ahmedová (Česká republika) – zpěvačka, hudebnice
Zázemí má v jazzu, jehož žánrové hranice překračuje do méně probádaných zvukových krajin. Spolupracovala s hudebníky jako Floex, Vladimír 518, Načeva a celou řadou dalších. Vytvořila hudbu k několika divadelním představením.
 
• Jamie Catto (Velká Británie) – hudebník, spisovatel a lektor osobního rozvoje
Jamie je kreativní nadšenec – filmař, hudebník, spisovatel a fotograf. Když netvoří, pomáhá tvořit ostatním. Věří, že cesta osobního růstu může být zábavná a nemusí bolet. Pořádá transformační workshopy pro ty, kteří se nebojí být opravdovější, omylnější, zranitelnější, osobnější.
 
• Jiří Dvořák (Česká republika, Švýcarsko) – profesor neurologie, propagátor prevence a zdravého životního stylu
Bývalý vedoucí lékař fotbalové organizace FIFA dnes působí jako senior konzultant neurologie a výzkumu na spinální jednotce Schulthess Clinic v Curychu, kde byl předtím 35 let přednostou. Je profesorem neurologie na Curyšské univerzitě a odborným konzultantem na BDMS Wellness Clinic v Bangkoku.
 
• William Lobkowicz (USA, Česká republika) – podnikatel
William Lobkowicz se narodil v Bostonu ve Spojených státech, kam jeho rodina emigrovala po komunistickém převratu. Vystudoval Harvard University a následně působil jako prodejce realit. Po pádu socialismu přijel s otcem do Československa, aby zachránil a obnovil rodové sbírky a postaral se o nemovitosti. Společně s manželkou Alexandrou založil několik společností sloučených pod kulturní organizaci House of Lobkowicz. Ta spravuje Lobkowiczký palác na Pražském hradě, zámky Nelahozeves a Roudnice nad Labem, hrad Střekov a také umělecky mimořádně hodnotné Lobkowiczké sbírky. 
 
• Patrick McKeown (Irsko) – přední mezinárodní expert na dýchání a tvůrce konceptu dechových technik Oxygen Advantage
Patrick je autorem knihy The Oxygen Advantage a několika dalších bestsellerů. V posledních dvaceti letech pomohl k lepšímu zdraví a kvalitnějšímu životu tisícům klientů, včetně elitních vojenských jednotek SWAT, olympijských trenérů a sportovců. Jeho vizí je, aby jednou každý člověk dokázal pochopit a využít sílu dechu.
 
 
• Julia Mossbridge (USA) – neurovědkyně, zakladatelka Institutu lásky a času
Pomocí vědeckého bádání usiluje o hluboké pochopení lásky a času a vztahů mezi nimi a souvisejícími fyzikálními silami. Je autorkou či spoluautorkou řady knih a vědeckých článků týkajících se cestování v čase, umělé inteligence a bezpodmínečné lásky. Má doktorát v oboru komunikačních věd na Northwestern University a magisterský titul z neurovědy.
 
• Helena Norberg-Hodge (Švédsko) – autorka knih a dokumentů o lokální ekonomice
Helena je lingvistka, spisovatelka, dokumentaristka a podporovatelka konceptu místních ekonomik. Je zakladatelkou a ředitelkou mezinárodní neziskové organizace Local Futures, která usiluje o obnovu ekologického, sociálního a duchovního blahobytu prostřednictvím ekonomických komunit po celém světě.
 
• Ngulmiya Nundhirribala (Austrálie) – aboridžinský zpěvák a ikonický songman 
Desítky tisíc let stará aboridžinská kultura je považovaná za pravděpodobně nejstarší nepřetržitou tradici na planetě. A protože nebyla nikdy zapsaná, z generace na generaci se dodnes předává pouze ve formě písní, tanců, příběhů a rituálů. V mezigeneračním přenosu proto zůstává naprosto nezastupitelná role tzv. songmanů, kteří jsou strážci tohoto kulturního dědictví. Jedním z nich je zpěvák s božským hlasem Ngulmiya Nundhirribala. 
 
• Greg Palast (USA) – novinář a reportér
Známý investigativní novinář, který se často zabývá ochranou spotřebitelů, přečiny korporací vůči občanům a volebním právem. Proslavil se reportážemi pro The Guardian, BBC a Rolling Stone a také sérií bestsellerů včetně The Best Democracy Money Can Buy nebo Billionaires & Ballot Bandits.
 
• Barbara Paldus (Česká republika, Kanada) – investorka a podnikatelka
Vizionářka, úspěšná podnikatelka a držitelka více než 40 amerických patentů. Stojí v čele společnosti Codex Labs, která vyvíjí vysoce účinnou a zdravou péči o pleť, a to bez kompromisů v oblasti udržitelnosti.
 
• Eva Le Peutrec (Česká republika, Nová Kaledonie) – architektka a vizionářka
Její doménou jsou mrakodrapy. Oceňovaná česká architektka Eva Le Peutrec procestovala přes čtyřicet zemí, žila na čtyřech kontinentech a hovoří pěti jazyky. Je zakladatelkou E-STUDIA, urbanistkou, vyhledávanou odbornicí a spisovatelkou. 
 
• Sara Polak (Česká republika) – výzkumnice a popularizátorka AI
Sara je původem archeoložka a evoluční antropoložka s bohatými zkušenostmi z technologických startupů v LA a Londýně. Popularizuje a demystifikuje umělou inteligenci a technologie ve spojení s humanitními vědami pro širokou veřejnost. Zaměřuje se na vytváření konceptu cloudových civilizací ve výzkumné skupině CCHAOS na FIT ČVUT a je také Visiting Research Fellow na Oxfordské univerzitě. 
 
 
• Rostislav Václavek (Česká republika) – instruktor funkčního dýchání
Rosťa je certifikovaným Master instruktorem Buteyko – systému funkčního dýchání. Pomáhá lidem s dušností, alergiemi, astmatem nebo dysfunkčním dechovým vzorcem. Je také certifikovaným Master instruktorem systému funkčního dýchání Oxygen Advantage.
 
• Jitka Vodňanská (Česká republika) – psycholožka, terapeutka a lektorka meditace
Uznávaná česká psychoterapeutka a lektorka budhistické meditace vipassana. Pracuje ve Středisku pro mládež a rodinnou terapii u Apolináře a vede privátní praxi. Svůj barvitý životní příběh popsala v knize Voda, která hoří.
 
• Matthew Walker (Velká Británie) – přední světový odborník na spánek
Svůj dlouhodobý výzkum spánku na funkce lidského mozku Matthew Walker zúročil v knize Proč spíme (Why We Sleep), která se stala světovým bestsellerem. Momentálně působí jako profesor neurovědy a psychologie na Kalifornské univerzitě v Berkeley, je také zakladatelem a ředitelem Center for Human Sleep Science. Na mezinárodní scéně patří mezi vyhledávané řečníky a je nadšeným popularizátorem vědy.
 
 
Režisérka projektu Monika Horsáková
Dokumentaristka a publicistka. V letech 1997–2012 pracovala v České televizi, nyní je vedoucí Ústavu filmové, televizní a rozhlasové tvorby Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. Jako dramaturg či scenárista pracovala mimo jiné na televizním dokumentárním cyklu Děti okamžiku, pro sérii Ta naše povaha česká natočila dokumenty o extremismu a popíračství holokaustu. Je spoluautorkou vzdělávacích dokumentárních sérií pro portál Moderní dějiny (Sami proti zlu, Dějiny na vlastní kůži, Dějiny na vlastní kůži 2) nebo režisérkou cyklu dokumentů Ostravské kulturní stopy. Je spoluautorkou Bílé knihy ostravské kultury či knih Animace z Ostravy nebo 20 let Fiducie a ostravské umělecké scény. Je členkou okrašlovacího spolku Za krásnou Ostravu. 
 
První potvrzení hosté mezinárodního diskusního fóra Meltingpot 2024
• Dan Ariely (USA) – profesor psychologie a behaviorální ekonomie
• Patrick McKeown (Irsko) – odborník na dechové techniky a autor bestselleru Oxygen Advantage
• Irvine Welsh (Velká Británie) – spisovatel 
• Merlin Sheldrake (Velká Británie) – biolog a spisovatel 
• Rupert Sheldrake (Velká Británie) – biolog
• Fabiola Gianotti (Itálie) – fyzička
• Dana Drábová (Česká republika) – jaderná fyzička
• Jiří Horáček (Česká republika) – psychiatr
• Robert Lischke (Česká republika) – lékař
• Tomáš Šebek (Česká republika) – lékař
• Miloš Škorpil (Česká republika) – ultramaratonec a trenér běhu
• Dana Škorpilová (Česká republika) – trenérka fitness a výživová poradkyně
• Petr Horký (Česká republika) – režisér, polárník a youtuber
• Ridina Ahmedová (Česká republika) – zpěvačka, hudebnice
• Brain We Are (Česká republika) – autoři neurovědného popularizačního podcastu Vojtěch Hlaváček a Kryštof Jarmar
• Markéta Gajdošová (Česká republika) – nutriční specialistka, autorka podcastu a bestsellerů
• Dana Čechmanová (Česká republika) – trenérka a zakladatelka punk jógy
 
Partneři mezinárodního diskusního fóra Meltingpot 2024
• Hlavní partneři: Česká spořitelna, Skupina ČEZ
• Partneři: HEIMSTADEN, LUXOR, Slezská univerzita v Opavě, Palackého univerzita v Olomouci 
• Za podpory: US Embassy Prague
• Ve spolupráci s: Evropská komise
 
21. ročník Colours of Ostrava se uskuteční 17. až 20. července 2024 v Dolních Vítkovicích. Součástí festivalu je mezinárodní diskusní fórum Meltingpot, projekce filmů z MFF KV a řada divadelních představení a uměleckých instalací. Festival se od roku 2015 koná v areálu unikátní, revitalizované, industriální oblasti Dolní Vítkovice v centru Ostravy. Na osmi hudebních scénách vystoupí každoročně více než stovka kapel, v rámci 11 scén diskusního fóra Meltingpot pak více než dvě stě řečníků z celého světa.
 
V projektu Colours bez bariér festival nabízí speciální služby pro návštěvníky se zdravotním znevýhodněním. V roce 2023 servisu využilo 850 osob s pohybovým, zrakovým nebo sluchovým postižením i lidé s poruchou autistického spektra. Festival tradičně nabízí sobotní vstup zdarma pro osoby starší 65 let, v roce 2023 jich bylo 1216. Pravidelně se účastní také děti, pro které festival připravuje ČEZ Family park se speciálním dětským programem. V roce 2023 festival navštívilo celkem 4212 dětí. 
 
Kromě hlavního festivalu Colours team každoročně pořádá také mezinárodní showcase festival Czech Music Crossroads pro hudební odborníky a volně přístupný Art & Life festival v ulicích Ostravy. Team rovněž organizuje samostatné koncerty v průběhu celého roku na různých místech ČR – The Longest Johns (22. 2. 2024, pražský klub Rock Café,) LP (1. 3. 2024, O2 Universum) a Garden City Movement (1. 5. 2024, Roxy Prague). 
 
Text: Milan Papežík, Colours of Ostrava
Foto: Archiv umělců
Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace