Přejít na menu Přejít na obsah

Jak si vybrat akustickou kytaru?


Je jasné, že pokud chcete kytaru skutečně vybírat, nemůžete použít internetový obchod. Dvě kytary od jednoho výrobce, které byly vyrobeny stejnými postupy a stroji se totiž mohou především zvukově naprosto lišit. Je to dáno hlavně proměnlivými vlastnostmi dřeva.

Kde nakupovat?

První krok je tedy najít správnou prodejnu, ideálně s co největší sortimentem, ať je z čeho vybírat. Nejlepší řešení je mít hodně času a přehrávat si jednotlivé kousky co nejdéle. I když dále poradím mnoho důležitých a racionálních kritérií pro dobrou kytaru, stále platí, že intuice má svoje hlavní místo. Pokud vás zvuk jedné kytary ohromil, není třeba váhat.

Jeden dnes slavný výrobce kytar měl například tak výbornou intuici, že se dokázal jen podívat na přicházejícího zákazníka (většinou studenta konzervatoře nebo už profesionálního hudebníka) a ihned věděl, kterou kytaru si vybere. Když vám kytara do ruky prostě “sedne“, ladí s vámi, tak neváhejte.

Materiál kytar

Intuice bude fungovat asi spíše zkušenějším hudebníkům, kteří si umí na kytaru zahrát, ale začátečníci už musí být rozumnější. Všimněte si, že kytary mají přední desky z různých materiálů. Smrk, který poznáte podle světlejší barvy, se hodí především pro sólovou hru, a když je kytara nová, většinou zní tišeji. Jeho pozitivní vlastnost je, že se u něj zvuk ještě několik let zlepšuje, “dozrává“. Oproti tomu cedr, který je tmavě hnědý, hraje ihned dobře, s přibývajícími roky se zvuk už příliš nemění a je komornější, emotivnější, méně jasný. Rozhodnutí je na vás, obojí má své pro i proti.

Více o kytarových deskách

Materiál kytary se dělí na masivní, polomasivní a překližkový. Masivní kytary bývají nejdražší, jejich tón zní nejpřirozeněji, po úderu do strun je hlasitý a má dlouhý dozvuk. Překližkové kytary patří k nejlevnějším, mají naopak silný krátký tón, který rychle skončí. To se ale také výborně hodí k určitému druhy hudby, například pro flamengo je onen rychlý a krátký tón přímo ideální. Polomasivní kytary mají přední desku z masivu, boky a zadní desku z překližky. Jejich zvuk je tak skoro stejný jako u masivních kytar, protože 90 procent zvuku kytary tvoří přední deska. A jak se masiv rozezná od překlišky? Překližka se nejlépe pozná dle váhy – je velmi těžká, kdežto celomasiv je naopak dost lehký, skoro jako pírko. Také to můžete poznat při hraní. U masivu můžete na zadní desce cítit jemné vybrace. Masiv také většinou výrazně reaguje na změnu teploty (rozladí se lehce a často struny) , kdežto překliška hraje stále pořád stejně a zvuk se mění až při extrémech. Z těchto důvodů se například překliška hodí o dost více na ven na trampy a k táboráku.

 casty kytary

Kytarový krk, boky a zadní deska kytary by měli být vyrobeny ze stejného materiálu, používá se na ně mnoho druhů tvrdého dřeva, nejčastěji buk, javor a ořech, u dražších kytar jsou použity orientální dřeva jako mahagon nebo dokonce eben. Zde se jedná spíše o vzhled, materiál v těchto místech ovlivňuje zvuk kytary jen minimálně, vyberte si tedy, co se vám líbí.

 

Krk kytary bývá vždy z masivu, ideálně ze dvou kusů, mezi nimiž je uprostřed proužek tvrdého dřeva. Vypadá to moc pěkně, ale hlavně to výrazně zvyšuje šanci, že krk už nezmění svůj tvar. Důležitější než použitý materiál je tvar krku, ten bývá různé tlustý, zde se jedná také o individuální volbu, přejíždějte krk palcem levé ruky a vnímejte, jak je to pro vás přirozené. Máte pocit, že vám prsty přesně sednou na hmatník nebo naopak přečuhují či nedosahují? Pokud si ale nejste jistý, volte spíše tenčí krky.

 

Hmatník a kobylka kytary mají být ze stejného materiálu. Nejlepší je eben a palisandr. Palisandr má krásnou strukturu a většinou tmavě fialové odstíny, eben je sytě černý a tvrdý jako kámen, vydrží tedy nezměněný po mnoho let. Na nejlevnějších kytarách se jedná spíše o nějaké světlé dřevo, které je namořeno na černo. Po nějaké době se ale barva začne odírat a vytvoří se světlá místa, která vypadají nehezky.

Typy kytar

Kytary mají také různé velikosti, ale obecně platí vybírat si nejlépe ty největší, i děti by se měly, pokud to jen trochu jde, učit hrát na velkou kytaru. Jinak by se totiž při přecházení z menší na větší kytaru museli zbytečně přeučovat. Jedinou výjimkou jsou lidé se skutečně malými prsty, ty si mohou vybrat i menší kytary, jinak by totiž mohli mít problémy s některými akordy.

 

typy_akustickych_kytar.jpgDůležité je vybrat si ten správný model kytary. Nejjednodušší dělení je na španělské kytary s nylonovými strunami a kytary s kovovými strunami. Pro začátečníky bych určitě doporučil obyčejné španělské kytary. V počátcích hraní je totiž nejtěžší umět struny levou rukou pořádně přimáčknout k hmatníku, což je s nylonovými strunami mnohem jednodušší, zatímco kovové struny se začátečníkovi zařezávají do bříšek prstů. Španělské kytary byly původně určené k hraní španělské a klasické hudby a tomu také odpovídají jejich možnosti, mají jemnější zvuk, jsou trochu tišší, ale umožňují si mnohem víc hrát s hlasitostí a barvou tónu, jsou tedy emotivnější.

 Struny

Kytary s kovovými strunami se zase hodí více na modernější hudbu jako je blues, rock a country. Jsou hlasitější, jejich zvuk je výraznější a proto se více hodí do velkých prostor, nebo když hrajete dohromady s dalšími nástroji a potřebujete být slyšet. Většinou se na ně hraje trsátkem. Nejznámější modely kytar s kovovými strunami jsou dreadnought a jumbo, rozeznáte je hlavně podle velikosti spodní části kytary, u jumba je totiž mnohem větší. Jumbo je tak nejhlasitější druh akustické kytary a i jeho zvuk je spíše takový hřmotnější a kovovější, model dreadnought je naopak takovým středem mezi jumbem a španělskou kytarou, protože má výraznější zvuk, ale pořád se u něj dá výborně pracovat s barvou tónu.

Přejeďte struny kytary pravou rukou a poslouchejte, co vše vám kytara nabízí. Je dostatečně hlasitá? Je vám její zvuk příjemný? Neslyšíte nějaké drkotání? Zkuste si také přimáčknout prsty levé ruky struny ke hmatníku, nejlépe postupně u všech pražců. Tím zjistíte, jak kytara zní v jednotlivých výškách a jestli někdy nevydává nepříjemné zvuky. Prohlédněte si také, jak vysoko jsou struny nad hmatníkem, ideálně by měli být co nejníže, abyste se zbytečně nenamáhali.

Podívejte se na tvar kytarového krku od hlavy směrem ke strunám. Měl by být lehce zakloněný směrem k zadní desce, pokud je tomu naopak, raději se poohlédněte po jiné kytaře. Zkuste si také otáčet ladícími kolíky, jestli se pohybují hladce a bez vyklání. Pak si postupně prohlédněte všechny části kytary a ujistěte se, že není nikdy “bouchlá“ nebo dokonce naprasklá.

Struny kytary tvoří asi 50 procent zvuku, bohužel většina výrobců, často dokonce i těch kvalitních a drahých, dává na své kytary struny spíše horší kvality a tím vás budou při zkoušení trochu mást. Pokud tedy chcete okamžitě zlepšit zvuk vaší právě koupené kytary, tak stačí koupit si ihned nové struny. Nezapomeňte, že na španělské kytary kovové struny nepatří, mají totiž příliš velký tah a dokážou rychle zdeformovat tvar krku i přední desky a tak zničit celý její zvuk.

 Cena

Kytary se cenově pohybují naprosto různě a každý si musí vybírat podle svých možností, radím vám ale vybírat si spíše kytary nečínského původu, které vznikli v Evropě nebo Americe, jsou skutečně o dost kvalitnější, například za 7 000 Kč se dá pořídit dobrá kytara z nějaké španělské manufaktury a za 3 000 Kč kytara české strojové výroby vhodná pro začátečníky. Nikdy nekupujte kytary, které stojí 500 – 1000 Kč a prodávají se v hypermarketech. Dlouho nevydrží a hra na ně je tak obtížná, že to většina začátečníků ihned vzdá. A to by přece byla škoda.

Pozor leváci!

Tipy a rady ještě nekončí! Pro správné určení kytary také nesmíme zapomenout na rozdělení kytar pro leváky a praváky. Je to zvláštnost, kterou řada lidí přehlíží a leváci (obzvláště začátečníci) si tak mohou omylem lehce koupit kytaru pro praváky. Levoruké kytary mají opačně nasazené struny.  Jak se to pozná? Levák by měl držet krk kytary pravou rukou a trsátko v levé ruce, kdežto pravák zase drží krk v levé ruce a hraje pravou. Bohužel leváků je v populaci asi okolo 5% a ne zrovna každý má tendenci hrát na kytaru. Z tohoto důvodu je i výběr kytar pro leváky značně omezen a počítejte i s větší cenou kytar - řádově o několik set korun ve stejné kategorii dražší než pravoruká kytara.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

jirka74

15. 11. 2016

rad nakupujem cez kytary.cz, no vacsinou si najdem aj nejaku zlavu napriklad na http://www.slevovy-kod.cz/kytary-cz/

jirka74

15. 11. 2016

rad nakupujem cez kytary.cz, no vacsinou si najdem aj nejaku zlavu napriklad na http://www.slevovy-kod.cz/kyta...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace