Přejít na menu Přejít na obsah

Laco Deczi s kapelou Celula New York navštíví již zítra liberecký klub Bedna!


Hudební zážitek s visačkou světové extratřídy čeká v pondělí 16.11. Liberec. V hudebním klubu Bedna vystoupí živoucí legenda Laco Deczi s kapelou Celula New York. Jméno Laco Deczi je synonymem kvalitního jazzu a brilantní hry na trubku.

Bouřlivák Laco Deczi
je víc než nejslavnější československý trumpetista, který se prosadil i v Americe. Laco Deczi je osobnost, která kašle na věk, image i existenční jistoty. Laco Deczi je muzikantský a lidský svéráz jakých po celém svět moc neběhá. 
Povahou je bohém a pábitel, který se vždycky nerad přizpůsoboval: jeho domovem bylo místo, kam zrovna položil trubku, ať už to bylo pražské nádraží, nebo šatna jazzového baru. Hrál v zaplivaných putykách, ale také pro prezidenta na Pražském hradě či v jedné z nejpopulárnějších televizních talk show v Americe. V Česku ho asi nejvíc proslavil film Kalamita od Věry Chytilové, kde si vystřihl i jedno „postelové“ sólo.

Celuly New York
V šedesátých letech založil vlastní kapelu Jazz Cellula. Jména Cellula se drží dodnes, pouze vypustil z názvu jazz. Zjistil totiž, že není nutné se někam řadit a lépe je nechat to na posluchačích a jejich líbí, nelíbí. Přiznal, že za ním chodí po koncertech mladí diváci, chválí jeho hudbu a ptají se, co že to hraje za styl. To je možná větší ocenění než řada těch oficiálních, které za svou kariéru posbíral.

Hudba Celuly New York by se ve zkratce dala popsat jako jazzový základ obohacený např. o funky a rock. Samozřejmě tím hlavním je Lacova trubka. A protože kapelu si řídí k obrazu svému a zároveň je autorem hudby, je každý koncert Celuly New York velkým zážitkem, ať už zní v malém českém anebo ve velkém newyorském klubu.

Současnou sestavu Celuly New York tvoří Laco Deczi na trubku, jeho syn Vaico na bicí, baskytarista Michael Krásný a klávesista Jan Aleš.

Laco Deczi
Trumpetista, skladatel, kapelník a amatérský malíř Laco Deczi se narodil v roce 1938 ve vesnici Bernolákovo na Slovensku. V roce 1962 odešel z Bratislavy do Prahy kde působil až do své emigrace v roce 1985. Po několika měsících strávených v Západním Německu nakonec definitivně zakotvil ve Spojených státech kde žije do teď.

Ve Státech vystupoval s velkou řadou skvělých jazzových muzikantů, jako jsou Elvin Jones, Bill Watrous, Junior Cook, Dave Weckl a Sonny Costanzo. Pravidelně koncertuje se svojí kapelou Celula New York v oblasti států New York a Connecticut.

Od roku 1990 Laco pravidelně dvakrát do roka jezdí tour po České republice a Slovensku. Vyjímkou nejsou ani zastávky v Polsku, Rakousku a především Německu. Laco vydává v intervalech jednoho až dvou let pravidelně nové studiové, nebo live desky. V posledních letech také live DVD z koncertů. Dohromady má na kontě již přes dvacet alb a video nosičů. V roce 2005 vychází živé album „Jazz na Hradě“ pod záštitou prezidenta Václava Klause, který desku také pokřtil a napsal k ní předmluvu. V letech 2009 a 2010 vystupoval se svojí kapelou na festivalech Rock for People, Colours of Ostrava a Sázavafest. V roce 2011 vystoupil opět na Hradě na osobní pozvání prezidenta Klause jako host trumpetisty Waltera Bartoše a saxofonisty Štěpána Markoviče.

Pokud chcete koncert vidět i vy, neváhejte si zpříjemnit zítřejší předsváteční večer v libereckém Bedna klubu!.. Více zde a na webu samotného Bedna klubu

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace