Přejít na menu Přejít na obsah

Multižánroví experimentátoři De Staat ovládnou Fuchs2


Nizozemská kapela De Staat, která se proslavila velkolepým virálním hitem Witch Doctor a předskakovala Muse či Rolling Stones, se vrací do České republiky. Pod křídly frontmana Torreho Florima, jehož mocný hlas působí jako výzva do zbraně, kapela koketuje s funkem, tribálními rytmy, introspekcí i divokým humorem a svým hudebním přístupem má blíže k Davidu Byrneovi nebo Princovi než k běžné rockové kapele. 

De Staat vystoupí v rámci koncertní série Rock for People Concerts už 25. října v pražském klubu Fuchs2 a doprovázet je bude mladá belgická rocková kapela Ramkot. Vstupenky jsou k dostání v síti GoOut

Po čtrnácti letech své kariéry De Staat konečně představili svůj nový projekt: Red, Yellow, Blue. Není to ale žádné studiové album – místo toho umělci na začátku června tohoto roku dokončili obří kolekci nových písní. Florim se chopil pověstného eklekticismu své kapely a vytvořil první rokenrolový zvukový umělecký projekt, přičemž napsal desítky skladeb odrážejících barvy červené, žluté a modré. 

Red, Yellow, Blue je písničkářský experiment, který zcela pohrdá žánrovými škatulkami. Existuje tolik způsobů, jak se lidé snaží popsat hudbu De Staat, a žádný z nich není dostatečně přesný, ale Red, Yellow a Blue tvoří speciální alternativní kategorii pro všechny nálady, při nichž jednotlivé písně psali.

V roce 2017 De Staat získali několik velmi žádaných míst jako support, včetně vystoupení s The Rolling Stones v Amsterdamu a společné jízdy s Muse po Evropě během jejich blockbusterového turné Drones 2016. V roce 2019 kapela absolvovala turné po EU a Velké Británii a zahrála si na velkých festivalech jako Rock Werchter (BE), Amsterdam Dance Event (NL) a Deichbrand Festival (DE). V srpnu 2019 nahradili The Prodigy jako headliner na festivalu Lowlands. Ani českému publiku se nepředstavují poprvé, mají za sebou totiž několik skvělých vystoupení na festivalu Rock for People nebo v Praze. Jde tak o očekávaný návrat, který je zárukou nezapomenutelného hudebního i tanečního zážitku. 

Supportující Ramkot jsou především jedna z nejslibnějších mladých belgických rockových kapel současnosti. Mají na kontě vyprodané sály i turné po Belgii a Nizozemsku, přičemž nepřestávají dokazovat, že mají na víc. Jejich první EP se stalo okamžitým hitem. Singl Red získal potřebný prostor ve vysílání Studio Brussel, Willy a KINK (NL) a kapela s touto písní také vyhrála soutěž "De Nieuwe Lichting 2021". V únoru 2023 kapela představila své dlouho očekávané debutové album. Díky působivému klubovému turné trio z Gentu dokazuje, že jejich solidní, a přesto taneční hudbu, je třeba zažít i naživo.

Text: Milan Papežík, Ameba Production, spol. s r.o.
Foto: Archiv De Staat

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace