Přejít na menu Přejít na obsah

Noid je v "Getsemanech" na pěveckém vrcholu

7. 11. 2019

Pearl Novinky

Václav Noid Bárta představil v poslední době několik různorodých videoklipů. Singl Noc je předzvěstí nového alba, které vyjde v prosinci v den jeho koncertu k patnácti letům na scéně. A "Getsemany" zase jeho vrcholným pěveckým výkonem, který ukazuje, kam se během uplynulých patnácti let dokázal posunout.

Režisér videoklipů
Václav Noid Bárta je nejen zpěvákem, hudebníkem a muzikálovým hercem, ale také režisérem videoklipů. Videa natáčí jednak ke svým písním, jednak pro kolegy. V říjnu byly zveřejněny hned čtyři klipy, na kterých se podílel: klip Stroj času rapujícího youtubera Dominika Porta, video k písni Mně sílu dáš v podání projektu 4 tenoři, klip k jeho vlastní novince Noc a video k písni V zahradě Getsemanské z muzikálu (či přesněji rockové opery) Jesus Christ Superstar, jejíž studiová nahrávka v Noidově podání měla zároveň také premiéru.

Singl Noc: Dva zamilovaní, kteří se míjejí v čase
Václav Noid Bárta natáčí po několika letech nové album, které ponese název Zem. Prvním singlem je píseň Noc, která je duetem se zpěvačkou Evou Burešovou. Noid k této skladbě natočil působivý, snový videoklip, ve kterém si Eva také zahrála. Píseň a klip zpodobňují dva zamilované, kteří se míjejí v čase. Poetický text k ní napsal Václav Bárta starší, který je renomovaným textařem a pro syna píše pravidelně.

 

"Noidovina"
CD Zem je právě hotové. A podle ukázek, které zpěvák tu a tam zveřejňuje na Instagramu, můžeme tušit, že deska bude různorodá, ale opět načichlá "noidovinou" - typickým Bártovým skladatelským stylem, který se nebojí některých neotřelých postupů, ale zároveň vytváří zapamatovatelné písně, které si s ním rádi zazpíváte.

V zahradě Getsemanské
Svou režisérskou práci posledních dnů a týdnů korunoval Václav Noid Bárta videem ke studiové nahrávce V zahradě Getsemanské z muzikálu Jesus Christ Superstar, ve kterém ztvárňuje hlavní roli. Oblečený v jednoduché bílé sutaně a bosý prochází v klipu přírodou i svými milovanými horami. Právě tam zvláště silně vyznívají některé myšlenky textu, který popisuje Ježíšovu rozpravu s nebeským Otcem před smrtí. Člověk se cítí tak nepatrný mezi obrovskými skalními štíty - najednou jakoby tváří v tvář Boží velikosti a Jeho plánu. A kolem jen geniální hudba Andrewa Lloyda Webera...

Studiová nahrávka bývá pochopitelně méně expresivní než jevištní provedení. A přesto, nebo spíš právě díky tomu výrazněji vynikne Bártovo uchopení této role - hraje Ježíše "jako jednoho z nás". Pěvecky se zde Noid dostal na svůj dosavadní vrchol. Je fascinující pozorovat, kam až se vypracoval onen třiadvacetiletý mladík, který nastupoval na divadelní prkna. Jeho podání této stěžejní árie snese srovnání s evropskými představiteli Ježíše.

Koncert k patnácti letům na scéně
Václav Noid Bárta se chystá oslavit patnáct let na scéně velkým koncertem v pražském Foru Karlín, který se bude konat 16. prosince. Uslyšíme průřez Noidovou tvorbou uplynulých patnácti let, a zajisté také pár písní z muzikálů, ve kterých vystupoval.
Jako hosté vystoupí ti z kolegů, kteří jsou mu lidsky zvláště blízko - Marta Jandová, Dymytry, Inflagranti. Karlínský koncert bude pro Václava Noida Bártu zároveň dnem, kdy vyjde jeho nová deska Zem.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace