Přejít na menu Přejít na obsah

Olomouc znovu (o)žije! Největší pouliční festival se vrací a hledá nové talenty


Do ulic hanácké metropole se vrací největší nejen hudební pouliční festival pod názvem Olomouc (o)žije. Proběhne v sobotu 24. června a opět se můžeme těšit nejen na známá jména olomoucké hudební scény, ale i nové talenty. Pořadatelé totiž vyhlašují výzvu pro nové vystupující.

V roce 2021 po veškerých koronavirových restrikcích snad nikdo nedoufal, že by se mohla kultura do českých měst vrátit v takové míře, jak jsme byli zvyklí před pandemií. Olomoučané se však dočkali dřív, než si vůbec dokázali představit. První ročník festivalu Olomouc (o)žije proběhl 4. června a pořadatelům se povedl nevídaný majstrštyk. Dokázali oživit kulturní život v centru Olomouce a vrátit kolemjdoucím radost z hudby a úsměvy na jejich tváře. První ročník festivalu totiž do ulic přilákal tisíce lidí. Krásné počasí ještě celkovou atmosféru umocnilo a nejinak tomu bylo v roce následujícím. Muzikanti většinou vystupují před kavárnami, restauracemi nebo hospůdkami, a tak si Olomoučané posedávajíc na patnících a všude, kde je to jen možné, mohli vychutnat k hudbě kafíčko, pivo nebo třeba víno při poslechu folklórní muziky. 

Festivalu se během jeho prvního ročníku účastnilo na 60 vystupujících, mezi kterými nechyběla velká jména jako Ivo Batoušek, Pavel Helan nebo Voxel. Při vystoupení posledního jmenovaného Václava Lebedy (Voxel) se na Žerotínově náměstí sešlo několik stovek posluchačů a člověk tak po několika měsících mohl spatřit opravdový dav nadšených hudebních fandů.

Úroveň festivalu však stále roste, oproti předloňským 60 umělcům se jich loni zúčastnilo dokonce 80 a letos se máme opět na co těšit. Dle pořadatele Štěpána Havrana se bude jejich číslo blížit stovce a rozhodně to nebude na úkor kvality. A pokud jste zdatní hudebníci, můžete se stát součástí festivalu právě vy. Můžete se totiž přihlásit coby účinkující, a to na emailu havranstepan@gmail.com nebo na telefonu 734 765 914. Nezapomeňme, že i z pouličního umělce se dá vypracovat na velké jméno hudebního showbusinessu. Spousta velkých umělců pochází z ulice a většina z nich takovou slávu snad ani nečekala. Vzpomeňme si na slavné Kelly Family, Eda Sheerana nebo z českých umělců na Markétu Irglovou, Thoma Artwaye nebo Jakuba Ondru. Všichni tito umělci kdysi začínali na ulici a rozhodně jim k tomu nepřihlížel takový dav jako již třetím rokem v Olomouc.

Loni festival nastartoval kariéru nenápadnému Ondřeji Crhákovi, který neohlášeně vyšel do ulic, vzal kytaru do ruky a zahrál. Vzbudil tak pozdvižení a stal se pomyslným objevem roku tohoto festivalu. Publikum zaujal především jeho hlasem, bezprostředností a téměř dokonalou angličtinou. Letos se Ondra vrací ohlášen a bude jednou z očekávaných hvězd. 

Dále vystoupí zpěvačka s nezaměnitelným hlasem Alžběta Kolečkářová, známý písničkář Matěj Plíhal, zpěvák a multiinstrumentalista Lukáš Mareček, buskerka Terez Wrau, La Petite Chansong v čele s pianistou Richardem Mlynářem a zpěvačkou Annou Jelínkovou, kapela Trocha klidu, česko-bosenská kapela No Barriers v čele se zpěvákem Salihem Hadžiabdičem, kapela New Street Band, slovenský zpěvák Peter Juhás, zpěvák a muzikálový herec Jakub Moulis a desítky dalších... Přijďte si i vy vychutnat atmosféru pařížského Montmartru do centra Hané.

Text: Milan Papežík
Foto: Pavel Straka (Jsem z Olomouce), Leona Malátková, Olga Barisheva

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace