Přejít na menu Přejít na obsah

ONA: Rádi bychom si zahráli před Gojirou

5. 8. 2020

Pearl Novinky

Na konci července jsme navštívili koncert Hentai Corporation, kde nás zaujala také předkapela s neobvyklým názvem ONA. S jejím bubeníkem Lubošem Dennerem si po vystoupení povídal Nico Moro.

Jak se ti líbila atmosféra dnešního koncertu?
Jedním slovem nádhera.

Jak dlouho jste spolu?
Se zpěvačkou jsme pět let a v té základní trojici, což je Mára, Peťa a já, jsme spolu sedm let. Ty dva roky nám trvalo najít ten správný hlas, který by se k nám hodil. Vyzkoušeli jsme několik možností, a pak jsme našli Silvii (Blackwish). Dali jsme zkoušku - a od té doby spolu hrajeme.

Jak vznikl váš název?
Nechtěli jsme něco drsnýho. Spíš něco, co v naší škatulce vybočí z řady, nabídne víc prostoru pro výklad samotného slova i našeho hudebního vyjádření… Původem jsme byli samí kluci a přišlo nám vtipné, kdybychom se jmenovali ONA. Co čert nechtěl, najednou byla v kapele ženská. Takže teď už to vtipné není. Spíš to může působit prvoplánově. V těch třech písmenech ale máme schovanou zkratku, kterou jsme zatím nikdy nikomu neřekli, a jinak tomu nebude ani teď.

Jaké jsou tvoje hudební vzory?
Našlo by se jich spousta napříč žánry…ať jsou to bubeníci, muzikanti nebo kapely. Nedá se říct, že bych měl nějakou modlu. Beru si od každého, to co se mi líbí, co mi dává smysl. Jako hudební vzory beru i svoje spoluhráče. Jejich jiný způsob myšlení a přístup k tvorbě i hře mě inspiruje. 
   
Kde se ti nejlépe hraje?
Nejlépe se mi hraje tam, kde je plno lidí, kvalitní zázemí a dobrá atmosféra. Ať už je to malý klub, nebo velký festival…když je před tebou prázdná louka nebo sál, tak to stojí za h*vno. Rád se ocitám na nových místech a vždycky je co objevovat. Třeba dneska to byla naprostá paráda. Zvláště když jsme na lodi hráli poprvé. 
 
Máš nějaký svůj nejoblíbenější koncert, kde jste hráli?
Na to nedokážu odpovědět. Jednak už je to za ty roky slité dohromady a nerad si vybírám nějaké konkrétní vystoupení. Na každém se najde nějaký zážitek nebo zkušenost.  

Máš nějaký svůj sen, kde bys chtěl hrát?
Chtěl bych si zahrát na hlavní scéně nějakého velkého festivalu světového formátu. U nás například Brutal Assault. Za hranicemi by se našly další.  

Komu nejznámějšímu jste dělali předkapelu?
Řekl bych, že moldavské kapele Infected Rain. Myslím, že ti se dají považovat za nejznámější, komu jsme dělali předkapelu. Jejich zpěvačka Lena pokřtila naše debutové CD. Byl to super večer. Celkově zážitek. Příjezd byl ale teda panika, úplně na poslední chvíli…pamatuji si, že to bylo takový zběsilý... Rychle zvukovka, pak chvíli klid, a šli jsme hrát do narvanýho sálu. Bylo to opravdu na hraně... Každopádně všechno sedlo, lidem i ostatním kapelám jsme se líbili, a to samozřejmě potěší.  

Mohl bys jmenovat nějakou kapelu, které bys chtěl předskakovat?
Kdybychom se mohli například ocitnout před francouzskou progressive deathmetalovou kapelou Gojira, tak bych neprotestoval.  

Kde berete inspiraci pro svoje texty?
Snažíme se mít ve svých textech to, co žijeme nebo nad čím přemýšlíme. Koncepty, ty začátky a kostry vypadávají z naší zpěvačky Silvie, z jejích zážitků nebo myšlenek. Pak to společně upravíme, aby nám každá věta dávala smysl. Aby to mělo jako celek sdělení a přesah, za kterým si můžeme stát.  

Závěrem bych tě chtěl ještě požádat, abys něco vzkázal čtenářům Hudební scény?
Čtenářům bych chtěl vzkázat, ať o hudbě nejen čtou, ale ať ji hlavně poslouchají a chodí za ní ven na koncerty. Naživo na dobrým zvuku je to vždycky nejlepší zážitek. To spojení kapely a posluchačů. Neopakovatelnost okamžiku. Jdeš tam s partou, dáš si nějaké to pivko, poslechneš oblíbené kapely, narazíš na něco nového, prostě paráda. No a když se vám něco líbí, podpořte kapelu třeba koupí CD nebo trička. Muzikanty potěší i vlídné slovo nebo konstruktivní kritika off- i online!  

Já ti, Luboši, za celou Hudební scénu děkuji za rozhovor a už se moc těším na vás další koncert, který bude opět před kapelou Hentai Corporation. Tato akce proběhne 12. září 2020 ve Svitavách v klubu Tyjátr. Takže koukejte všichni dorazit a zapařit si na pořádnou muziku!

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace