Přejít na menu Přejít na obsah

Ondřej Soukup o Václavu Noidu Bártovi: Možná bude mít úspěch i v zahraničí

26. 10. 2015

Pearl Novinky

20. 10. pořádal Václav Noid Bárta v Theatro Music Clubu v Hudebním divadle Karlín křest svého nového alba Jedinej krok. Za kmotry si pozval Ondřeje Soukupa a Martu Jandovou, která s ním na desce i zpívá v duetu Hope Never Dies. Album vzniklo v produkční spolupráci s Hudebním divadlem Karlín a firmou V. S. O. P. Production. Zároveň měl také premiéru videoklip k titulní písni Jedinej krok.

Václav Noid Bárta, který je téměř výhradním autorem hudby k písním z tohoto CD, uvádí, že si na tomto albu vyzkoušel spoustu stylů (rock, metal, rap, pop, muzikál, „filmová“ hudba, nově také koketování s funky), které spojil v pomyslný „jediný krok“. Veřejnost ho obvykle považuje především za rockera – se svým výrazným, mírně drsným hlasem našel již ve svých sedmnácti letech uplatnění jako zpěvák nu-metalové kapely Dolores Clan, se kterou vešel poprvé ve známost. Od té doby však uplynula spousta času, a i když se tvorby na pomezí rocku a metalu úplně nevzdal nejspíš nikdy (projekty NoidCrew, RED1, NOID), je schopný napsat i zazpívat písničku v téměř jakémkoli stylu – a evidentně si to užívá. Texty tentokrát nebyly plně v režii Noidova otce Václava Bárty st. (napsal ale text k titulní písni), nýbrž více umělců slova – mezi textaři se objevila jména jako Tomáš Belko, Petr Kolečko, Gabriela OsvaldováTereza Šoralová. Samostatnou kapitolou jsou pak poslední dva duety na albu – Poslední akční hrdina (hudba i text Ondřej Brzobohatý, zpěv Václav Noid Bárta a Ondřej Brzobohatý) a bonusová nahrávka Tohle je válka (text Daniel Landa, zpěv Václav Noid Bárta a Daniel Landa).

Ondřej Soukup byl, jak Noid uvedl, takovým supervizorem celého alba – rádcem, pomocníkem, který přispěl cennými zkušenostmi a inspirací. Právem byl proto přizván také jako kmotr desky. Na album dokonce přispěl i jednou vlastní skladbouMramorovej anděl, která na křtu zazněla v podání kapely NOID live. Na pódiu se Ondřej Soukup rozhovořil o tom, jak sám Václava Noida Bártu vnímá: jako velmi muzikálního člověka, multiinstrumentalistu, nadaného hudebníka a zpěváka, který ho již před lety – v roli Ďábla z muzikálu Elixír života – přesvědčil o svých kvalitách a který má před sebou další slibnou kariéru, možná nejen v České republice. Kdoví, jestli se nedíváte na budoucí mezinárodní hvězdu, poznamenal Soukup. Připomněl v té souvislosti úspěch u publika na jednom z vystoupení předcházejících soutěži Eurovision Song Contest, na níž nás Václav společně s Martou Jandovou reprezentovali: na sólové vystoupení v rámci London Eurovision Party v klubu Café de Paris s písní Tango pro Roxanne z filmového muzikálu Moulin Rouge. Londýnští diváci viděli a slyšeli Václava poprvé v životě, přesto si je okamžitě získal – a ještě hodinu po vystoupení samotném vyžadovali podpisy a selfies.

Další kmotra Marta Jandová strávila letos s Václavem hodně času při přípravách na Eurovizi a při soutěži samotné. Znali se ovšem už dříve, a to díky společnému účinkování v muzikálu Hamlet (2012), kde Václav hrál hlavní roli prince dánského a ona ztvárnila jeho matku. Tam poprvé zjistili, že si velmi rozumějí – a později se začali oslovovat „brácha“ a „ségra“, jak Marta z pódia vyprávěla. Jejich spolupráce na Eurovizi byla dobrým tahem, neboť byla vybrána dvojice umělců, kteří si sedli hudebně i lidsky. Na albu Jedinej krok se pak celkem logicky objevil jejich společný duet z Eurovize Hope Never Dies, neboť pro Noida je účinkování v této soutěži rozhodně jedním z milníků na hudební dráze.

Václav Noid Bárta dále uvedl, že "pokřtěný" exemplář cédéčka s podpisem a věnováním poputuje k jeho kamarádovi Vilému Besserovi, redaktorovi Svobodného fóra, který je momentálně dlouhodobě hospitalizován v IKEMu.

Václava Noida Bártu přišlo na křest alba Jedinej krok podpořit hodně přátel a kolegů z branže, objevili se také členové vedení Hudebního divadla Karlín či režisér Gabriel Barre, který velel nastudování některých muzikálů, jež Hudební divadlo Karlín uvádělo a v nichž Václav hraje (Carmen, Jesus Christ Superstar). Zbývá jen i za nás popřát, aby se deska dobře prodávala a aby byla u posluchačů oblíbená.

http://www.bontonland.cz/noid-jedinej-krok/

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace