Přejít na menu Přejít na obsah

Pes Gump naučil lidi žít a v pátek pokřtí v Brně knihu, píseň i klip

4. 11. 2019

Pearl Novinky

Už jste slyšeli píseň Protože to nevzdám, viděli videoklip? Nejspíš ano – zdá se, že je u nás jen málokdo, kdo tento projekt ještě nezaregistroval. Společná píseň a videoklip Olgy Lounové, Poetiky, Marty Kubišové, Eartha a dalších umělců podle knižní předlohy Gump – pes, který naučil lidi žít zaznamenal obrovský počet zhlédnutí na YouTube a v pátek bude mít v Brně druhý křest.

Olga Lounová zpracovala myšlenky psího hrdiny
Základní myšlenky psího hrdiny z knihy Gump – pes, který naučil lidi žít od Filipa Rožka zpracovala do podoby písně Olga Lounová ve spolupráci s Poetikou a Earthem. Píseň a klip pak spojily několik skupin českých umělců – mladou pěveckou generaci (Pavel Callta, Elis Mraz, Tereza Mašková, Sebastian), etablované zpěváky (Marta Kubišová, Bára Basiková, Petr Kolář, Richard Krajčo, Katarína Knechtová, David Kraus), rappery (Poetika, Earth) i youtubery (Anna Šulcová). Název písně Lounová vybrala podle poslední věty celé knihy.
Klip má již přes 2,3 miliónu zhlédnutí na YouTube. Mezi hudebními příznivci se tolik šíří zejména díky spojení umělců různých žánrů a různých cílových skupin posluchačů, a také díky spojení s těmi, kdo mají velkou fanouškovskou základnu na YouTube. 

Gump vypráví typickým jazykem o veselých i méně veselých věcech
Knihu, podle které píseň vznikla, napsal dramaturg a dobrovolník pomáhající zvířatům Filip Rožek na motivy životního příběhu skutečného psa Gumpa, kterému před pěti měsíci dal domov. Kniha je psaná z pohledu Gumpa samotného – jazykem, který je humorný i srozumitelný pro děti i dospělé.
Gump hovoří místy ale také o věcech, které tak veselé nejsou, které jsou ale bohužel pro zvířata bez domova každodenní realitou. Ostatně byly inspirovány skutečnými psími příběhy: nalezení štěňat v popelnici, zmlácení zlými lidmi, život bez lásky se řetězem vrostlým do krku, život v množírně, žádost o utracení, přestože pes chce žít. Je to ale také příběh obrovské a oddané psí lásky k člověku, příběh odhodlání najít původního milovaného pána – ať to stojí, co to stojí.
Gump ale na své cestě naštěstí potká také dobré lidi – a díky nim nakonec dojde štěstí on i jeho nový pán, před nímž se otevřou úplně nové obzory. Kniha zároveň pomáhá i těm, kteří zatím v životě tolik štěstí neměli – část výtěžku z ní putuje ve prospěch organizací pomáhajících zvířatům bez domova.

Bude křest v Brně, bude film i audiokniha
Kniha, píseň a klip měly křest 26. září v Praze v obchodním centru Arkády. Přítomni byli někteří protagonisté videoklipu včetně Olgy Lounové a Marty Kubišové – a také Gump se svými páníčky Filipem Rožkem a jeho dcerkou Naty, podle které byla napsána jedna z postav v knížce. Zpívalo se, podepisovalo se všechno možné a fanoušci si odnášeli zážitky ze setkání se svými oblíbenci. Druhý křest je naplánován na 8. listopadu v Galerii Vaňkovka v Brně, opět za přítomnosti některých umělců i autora knihy.
Ve fázi příprav jsou některé další projekty, které na knihu, píseň a klip navazují. Příběh nesmírně zaujal našeho vynikajícího kameramana a režiséra F. A. Brabce, který se rozhodl připravit na toto téma film. Zároveň vzniká audiokniha, kde postavu Gumpa namluvil herec Ivan Trojan.

Youtubeři pomáhají myšlenku šířit mezi mládeží
Filip Rožek pracuje v organizaci Se psem mě baví svět společně s Veronikou Hájkovou. Ta psala léta scénáře pro televizní pořad Chcete mě, známý také díky Martě Kubišové, která ho moderovala. Právě takto se podařilo angažovat legendu české populární hudby do tohoto projektu. Marta Kubišová je jednou z největších pěveckých osobností naší populární hudby, zároveň je i v paměti lidí bytostně propojená s tématem pomoci opuštěných psů. Velké popularitě se již léta těší osobnosti jako Petr Kolář, Bára Basiková, Richard Krajčo, ale také samotná autorka písně Olga Lounová. Mladou generaci oslovují nastupující umělci jako Pavel Callta, Sebastian, Elis Mraz, Tereza Mašková či Poetika. A YouTube je v dnešní době velmi důležitým sociální médiem, které výrazně ovlivňuje názory zejména mladých lidí.

Zvíře bez domova je zcela odkázané na naši pomoc
Děti školního věku často daleko lépe přijímají některé myšlenky od idolů jako Anna Šulcová či Earth, než od svých o generaci starších – a v dětských očích občas nestravitelně moralizujících – rodičů či pedagogů. A občas se mezi těmito myšlenkami najde i taková, kterou rodiče i učitelé rádi podepíší. Třeba ta, že zvíře bez domova není věc, do které se dá kopnout, ale živá bytost, jež je zcela odkázaná na pomoc nás lidí. Autora těší, že se díky tomuto projektu daří informovat veřejnost o této problematice – nechat ji nakouknout do světa, který lidé většinou neznají, ale který je přesto blíž, než si myslíme, je reálný, je hmatatelný.

Autor o opravdových hrdinech
Organizace Se psem mě baví svět samozřejmě dále pokračuje ve své pomáhající činnosti – a Filip Rožek sklízí za svou knihu i celý projekt slova uznání od čtenářů i kolegů, kteří také pomáhají zvířatům. On sám však nijak nezpychl: „Lidi ze mě teď dělají většího hrdinu, než si sám připadám. Je pravda, že jsem 'pár' zvířatům pomohl. Ale opravdoví hrdinové jsou ti, kdo chodí každý den pracovat do útulků nebo mají několik psů v 'dočasce', které – někdy i na hraně smrti – dostanou zpátky do života“, vysekl poklonu „dočaskářům“, jak se těmto dobrovolníkům říká.

Text: Sylva Kaplanová, foto: Eva Půlová

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace