Přejít na menu Přejít na obsah

Rockový klub Kain musel zavřít své brány, poslední koncert odehrál Arakain

1. 9. 2020

Pearl Novinky

K poslednímu srpnu ukončil svou činnost dnes již legendární pražský klub Kain, který provozoval kapelník Arakainu Jiří Urban. Právě Arakain svým speciálním koncertem 30. srpna fungování klubu uzavřel.

Kain byl Arakainu zkušebnou, studiem, kanceláří i hospodou
Koncert musel být přeložen z původního data o dva týdny na 30. srpna kvůli průtrži mračen, při které do klubu vnikla voda. Tak se stalo, že Arakain zcela symbolicky uzavíral svým vystoupením dvacetiletou činnost klubu, který mu byl, jak kapela uvedla, "zkušebnou, studiem, kanceláří i hospodou". A dlužno dodat, že byl také pražským domovem mnoha rockerů a metalistů, kteří zde při každé návštěvě potkali někoho známého a poznali spoustu nových, zajímavých kapel. Proto byl pro všechny takový šok, když Jiří Urban začátkem léta oznámil nucené ukončení činnosti Kainu v suterénních prostorách historického domu v Husitské 1 z důvodu výpovědi z nájmu.

Potil se sál, rezonoval...
Koncert byl dle očekávání vyprodán, a úměrně tomu stoupala s blížícím se začátkem koncertu i teplota v sále. Naštěstí dal rockový pánbůh fanouškům dvě zásadní věci - gumičku do vlasů a pivo. S pomocí obojího se v kotli nejen neuvařili, ale také náležitě řádili, skákali, zpívali. Jako třeba při skladbě Princess, kdy všechny ruce vylétly nahoru a naplnila se slova "potil se sál, rezonoval". Kapela vybírala ze své dávné i nedávné historie oblíbené kousky jako To jsme my, Kolonie termitů, Gilotina, Marat či Ďábelská hra, ale došlo i na nejnovější album Jekyll & Hyde - hned na úvod zazněl singl Dnes ještě ne.

V Kainu byli rockeři vždycky jako jedna rodina
Někteří z těch, kdo nesehnali lístek, se pak ještě večer po koncertě zastavili v klubu na baru, aby se aspoň takto symbolicky rozloučili. Sympatické bylo, že se někteří členové Arakainu po koncertě také vydali k baru popovídat si s návštěvníky, z nichž mnozí se za ta léta již stali jejich známými - vždyť v Kainu byli rockeři vždycky jako jedna rodina. Nezbývá než doufat, že bude Kain jednoho dne znovu otevřen v jiných prostorách, kde se zase všichni sejdeme.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace