Přejít na menu Přejít na obsah

Rozhodněte, kdo bude reprezentovat Českou republiku v Eurovizi

27. 1. 2020

Pearl Novinky

Každoročně se koná hudební soutěž plná překvapení, lásky a skvělé hudby. Zajisté jste o této velkolepé oslavě hudby s názvem Eurovision Song Contest už slyšeli. Koná se vždy v zemi, která předchozí rok vyhrála, a česká účast ani tentokrát nebude chybět. Letos proběhne v Rotterdamu. Zasloužil se o to nizozemský zpěvák Duncan Laurence.

Češi zaujali hned několikrát
Již v roce 1968 se v Eurovizi objevil Karel Gott. Ten ale tehdy reprezentoval Rakousko a do finále nepostoupil. Dlouhou dobu pak neměla naše země v soutěži své zástupce. Několik dekád po Gottově účasti začala Česká republika do soutěže opět vysílat další umělce. Postupně se tak mezinárodnímu publiku představili Kabát, Tereza Kerndlová a Gypsy.cz, ale bez valného úspěchu.
Poté se česká účast opět odmlčela. Až v roce 2015 nás reprezentovali Václav Noid Bárta a Marta Jandová s Noidovou autorskou písní Hope Never Dies, později se podařilo projít do finále zpěvačce Gabriele Gunčíkové s písní I Stand (2016). Velký úspěch mělo i energické vystoupení skupiny Lake Malawi. Píseň Friend of a Friend (2019) uchvátila spíše porotu než diváky, přesto se dostali v celkovém hodnocení na krásné 11. místo. Doposud nejlepšího výsledku dosáhl Mikolas Josef, který předvedl píseň Lie To Me (2018). Ve velkém finále dosáhl na 6. místo.

Mikolas Josef se stal po svém úspěchu v Eurovision Song Contest doslova světovou hvězdou

Národní kolo je klíčové
Před samotnou soutěží probíhá v jednotlivých zemích výběr toho nejlepšího, co zdejší hudební scéna dokáže nabídnout. Země tak s čistým svědomím vyšlou reprezentanta, popřípadně reprezentanty, kteří sklidili největší úspěch.

Podpořte svoji oblíbenou skladbu nebo umělce
Letos se o postup do semifinále uchází:

Ben Cristovao s písní Kemama: VIDEO
Elis Mraz s písní Wanna Be Like: VIDEO
Olga Lounová s písní Dark Water: VIDEO
Karelll s písní At Least We've Tried: VIDEO
Pam Rabbit s písní Get Up: VIDEO
We All Poop s písní All The Blood: VIDEO
Barbora Mochowa s písní White & Black Holes: VIDEO

Hlasovat můžete pomocí oficiální aplikace Eurovision Song Contest ZDE

Text: Andrea Bláhová
Foto: Archiv ČT + Milan Papežík

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace