Přejít na menu Přejít na obsah

Sbírka Zasukované tkaničky pomůže lidem se zdravotním postižením i udělá radost hudbou


V Olomouci proběhne ve dnech 22.-24. září další ročník celostátní sbírky Zasukované tkaničky ve prospěch osob se zdravotním postižením. Součástí vždy bývá bohatý kulturní program, který přivítá i umělce spjaté přímo s Olomoucí.

Zasukované osudy
"Zasukované tkaničky", které ve dnech sbírky můžete zakoupit v ulicích Olomouce, jsou symbolem sbírky v různém slova smyslu. Symbolem "zasukovaného", tedy zauzlovaného osudu člověka s nemocí, s vrozenou vadou či po úrazu. Či pobídkou k zamyšlení, jak náročné a mnohdy nemožné jsou pro tyto lidi některé úkony, které zdraví lidé považují za samozřejmé a běžné - například zavázat si boty a vykročit.

Sbírka pomáhá financovat sociální služby pro lidi se zdravotním postižením
V České republice žije asi milión lidí se zdravotním postižením. Právě pro ně existují služby, které jim pomáhají žít samostatný a nezávislý život v kruhu jejich blízkých. Financování těchto služeb je však problematické - částečně ho pokrývají veřejné rozpočty, ale nejméně 30% nákladů je třeba pokrýt z jiných zdrojů. Důležitým úkolem sbírky je tedy získávání prostředků pro dofinancování těchto služeb a pro materiální pomoc - pořizování kompenzačních pomůcek a invalidních vozíků. Ale to není jediné poslání sbírky - dalším velmi důležitým důvodem je příležitost k aktivizaci samotných zdravotně postižených k činnosti ve svůj vlastní prospěch a získání zájmu veřejnosti o problematiku života se zdravotním postižením. Sbírka se koná v podzimním termínu poté, co na jaře její pořádání nepovolovala tehdy platná nařízení v důsledku koronavirové situace.

Na Horním náměstí i v Šantovce
Sbírka mívá každým rokem bohatý doprovodný kulturní program na několika místech Olomouce. Dvěma jeho "centry" se stanou Horní náměstí a Galerie Šantovka, vždy v dobře zapamatovatelném čase od tří do šesti. Sympatické také je, že pozvání přijalo hodně umělců, kteří mají svůj život či hudební dráhu spjaté s Olomoucí a okolím.

Richard Pachman, kterému se přezdívá český Vangelis

 

Martin Šafařík, Alžběta Kolečkářová i Premier
V úterý 22. září se bude hrát pod širým nebem - na Horním náměstí v odpoledním programu postupně vystoupí olomoucký mág orchestrální hudby Richard Pachman, acoustic/poprocková kapela NoeRoads, ŠAFA (zpěvák a skladatel Martin Šafařík s kapelou), majitelka výrazného hlasu Alžběta Kolečkářová a známá rocková kapela Premier.

Valerie Lynn pochází z Kalifornie, avšak už přes dva roky žije v ČR

 

Umělci z řad hudebníků se zdravotním postižením i americká zpěvačka
Ve středu a ve čtvrtek se dění přesune do prostor Galerie Šantovka. Zde vystoupí Libor Geier či Radek Žalud, oba z řad hudebníků se zdravotním postižením, dále také v Česku žijící americká zpěvačka Valerie Lynn, zábavová kapela Detox rock a klavírista, olomoucký rodák Richard Pogoda se svou Pianothekou.

Zpěvák Mikuláš Hrbáček uzavře třídenní koncertní spanilou jízdu

 

Program uzavře idol dívčích srdcí Mikuláš Hrbáček
I ve čtvrtek se bude pokračovat v Šantovce. Tam zajistí odpolední kulturní program písničkářka Terez Wrau, která se živí pouličním hraním téměř po celé Evropě, Martin Šafařík se svým sólovým projektem, semifinalistka pěvecké soutěžeVoice Česko-Slovensko Natálie Rottrová v duu s muzikantem Pavlem Špirkou, vítězem soutěže Česko zpívá 2021, semifinalistka Česko-Slovenské SuperStar Valéria Polčová, která našla druhý domov v Olomouci, a program uzavře hvězda letošní Česko-Slovenské SuperStar, idol dívčích srdcí Mikuláš Hrbáček.

Text: Sylva Kaplanová
Foto: archiv umělců

Martin Šafařík vystoupí hned dvakrát - jak se svojí kapelou, tak i v akustickém setu s kytarou a klavírem

Kapela Premier je legendou 90. let, kdy se na nás megahit Hrobař hrnul snad ze všech rádií

Při poslechu hlasu Alžběty Kolečkářové budou mít Olomoučané o husí kůži zajisté postaráno

Zpěvák, herec a skladatel Richard Pogoda je živoucí olomouckou legendou

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace