Přejít na menu Přejít na obsah

Série Prague International Bluenight 2024 přiveze do Prahy Waltera Trouta, Matta Schofielda, Reverenda Peytona nebo Mikea Zito


Celoroční série Prague International Bluenight oznamuje první koncerty velkých bluesových jmen v roce 2024: 23. dubna zahraje v prostorách současného Divadla Archa výjimečný kytarista a hudebník Walter Trout, několikanásobný držitel Blues Music Awards a British Blues Awards, který byl například časopisem Planet Rock vyhlášen pátým nejlepším bluesovým kytaristou všech dob. 

15. května ovládnou komorní klub Zasekávák divocí britští Wille & The Bandits. O den později přijede do Paláce Akropolis virtuózní britský bluesový kytarista, trojnásobný držitel ocenění kytarista roku v cenách British Blues Awards a člen Britské bluesové síně slávy Matt Schofield se svým triem. 21. května čeští fanoušci uvidí v Lucerna Music Baru jedno z nejžhavějších bluesových jmen současnosti a zároveň “bluesového vtipálka” Reverenda Peytona s kapelou The Reverend Peyton’s Big Damn Band. 2. října pak Lucerna Music Bar rozpálí Mike Zito, jedna z nejvýraznějších osobností současného blues, louisianský kytarista, čerstvý držitel Blues Music Awards za bluesrockové album roku Resurrection, celkově pětinásobný držitel této ceny, navíc ještě šestkrát na ni nominovaný.  

Kytarista Walter Trout se blýskl jako spoluhráč takových hudebníků jako John Lee Hooker, Big Mama Thornton, John Mayall & the Bluesbreakers nebo Canned Heat, aby se posléze v roce 1989 vydal na sólovou dráhu. V roce 2015 dokázal za podpory svých fanoušků zvítězit nad závažným onemocněním a jeho návrat byl impozantní: hned rok poté, co mu byla úspěšně transplantována játra, získal dvě hudební ceny. Byl oceněn Blues Music Award za skladbu Gonna Live Again a za album Battle Scars jako Rock Blues album roku. Své nejnovější album Ride vydal v srpnu 2022. 

Na britskou kapelu Wille & The Bandits pějí ódy hudební kritici i rockové legendy jako na jednu z nejvíce dynamických skupin současnosti. Jsou přirovnáváni k Led Zeppelin ve svém přístupu k rockovým rifům i akustickým pasážím. Smyčce, hudební pomlky a steel kytary připomínají směs emotivních Pink Floyd a John Butler Trio, která posluchače rozseká na kusy.

Výjimečný britský bluesový kytarista Matt Schofield je trojnásobným držitelem ocenění kytarista roku v cenách British Blues Awards, členem Britské bluesové síně slávy, dle magazínu Guitar & Bass jeden z deseti nejlepších britských bluesových hudebníků srovnávaný s Ericem Claptonem nebo Peterem Greenem a dle magazínu Guitarist jeden z nejobdivuhodnějších britských hráčů na tento nástroj. Celkově Matt Schofield vydal zatím pět oceňovaných studiových desek a čtyři živá alba.

Reverend Peyton s kapelou The Reverend Peyton’s Big Damn Band patří k nejžhavějším bluesovým jménům současnosti - před dvěma roky například předskakovali na turné před ZZ Top. Navíc přijíždí s označením “bluesový vtipálek”, jeho vystoupení s kapelou spojují hudební virtuozitu se zábavnou show v tom nejlepším slova smyslu. Reverend Peyton je mistr takzvaného fingerpickingu, hráčského stylu, kdy jediný muzikant zvládne vést basovou linku i akordickou stavbu a melodickou nadstavbu. Společně s frontmanem tvoří kapelu jeho žena Breezy, hrající na valchu, a bubeník Max Senteney, jehož souprava je poskládaná z nejrůznějších věcí jako je barel nebo kufr, stejně jako z kusů tradičního bubenického nádobíčka. 

Louisianský kytarista Mike Zito přijíždí do Prahy jako jedna z nejvýraznějších osobností současného blues, čerstvý držitel Blues Music Awards za bluesrockové album roku Resurrection, celkově pětinásobný držitel této ceny, navíc ještě šestkrát na ni nominovaný. Jak sám říká, velmi si cení upřímnosti a autenticity: "Nic neskrývám, myslím, že se lidem nejvíce líbí moje upřímnost," prohlásil pro magazín Vintage Guitar. “Anders (Osborne) mi kdysi řekl - pokud nevěříš tomu, co zpíváš, nikdy se nestaneš dobrým zpěvákem. Snažím se nepsat vatu, chci, aby každé moje slovo mělo váhu."

Vstupenky na všechny koncerty jsou již nyní k dostání v síti GoOut
 

Prague International Bluenight no.:162
WALTER TROUT (US)
23. 4. 2024, 20:00
Prostory současného Divadla Archa
Stání – 990 Kč / Sezení – 1 490 Kč
----------
Prague International Bluenight no.:163
WILLE & THE BANDITS (UK)
15. 5. 2024, 20:00
Zasekávák
Stání – 350 Kč
----------------
Prague International Bluenight no.:164
THE MATT SCHOFIELD TRIO (UK)
16. 5. 2024, 19:00
Palác Akropolis
Stání – 790 Kč / Sezení – 1 190 Kč
---------------
Prague International Bluenight no.:165
REVEREND PEYTONS´S BIG BAMN BAND (US)
21. 5. 2024, 20:00
Lucerna Music Bar
Stání – 790 Kč / Sezení – 1 190 Kč
------------
Prague International Bluenight no.:166
MIKE ZITO (US)
2. 10. 2024, 20:00
Lucerna Music Bar
Stání – 890 Kč / Sezení – 1 290 Kč


Text: Milan Papežík, ArtsMarketing
Foto: Archiv umělců

 

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace