Přejít na menu Přejít na obsah

Vojtěch D.Y.K. přesvědčuje z Ameriky jako Mr. Beat

29. 10. 2019

Pearl Novinky

Vojtěch Dyk patří už pár let mezi uznávané hudebníky. Prozatím jsme ho vídali jako výraznou tvář B-Side Bandu, nyní však poprvé přichází se sólovým projektem ve spolupráci s jedním z mála českých držitelů Grammy. K vidění už je též nový klip k singlu Mr. Beat.

 

Na desce spolupracoval český držitel Grammy

Desku D.Y.K. připravil Vojtěch Dyk v New Yorku ve spolupráci s držitelem ceny Grammy Ondřejem Pivcem. Ten mu také „půjčil“ svou kapelu Kennedy Administration.

Dyk se rozhodl protentokrát opustit to, co dobře znal – česká nahrávací studia, české fanoušky a české prostředí obecně – a vstoupit tam, kde na neznámé umělce z Evropy nikdo nečeká. Na tomto kroku vidí však pozitiva: „Díky tomu může D.Y.K. ukázat, jestli v něm opravdu něco je. Byl to naprosto osvobozující pocit, jehož výsledkem je naprosto svobodná deska.“ Nová deska je autorská a posouvá Dykovu hudební dráhu zase o kousek jinam. Album vychází 22. listopadu, kdy budou pravděpodobně oznámeny i podrobnosti ohledně turné projektu D.Y.K.

 

Mr. Bea(n)t

Na světě už je první singl, nazvaný Mr. Beat. K němu už můžeme vidět i videoklip z autorské dílny Givinara Kříže a Jordana Haje. Dle názvu je jasné, že se Dyk inspiroval Rowanem Atkinsonem, respektive jeho nejznámější hranou postavou Mr. Beana. „Je primárně o lidech, kteří mají růžový klapky kolem očí, díky kterým nevidí, že vedle nich a za nimi se odehrává drama všedního života. Takových lidí je, myslím, dosti. Tento člověk vám například, jakožto starší osobě, pomůže čile přes přechod, na jehož konci na vás spadne cihla z přilehlého rozestavěného obchodního centra. To už náš hrdina ovšem nevidí a svižně pokračuje dále, aby pomohl dalším nešťastníkům, které náhodně potkává,“ vypráví autor sám. Singl zní jazzově, ostatně tento žánr nebyl nikdy Dykovi cizí. A kde lépe dělat jazz, než v Americe.

Text: Sylva Kaplanová

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace