Přejít na menu Přejít na obsah

Zemřela Marie Fredriksson, zpěvačka skupiny Roxette

10. 12. 2019

Pearl Novinky

Smutná zpráva přišla ze Švédska. Po dlouhé vážné nemoci zemřela ve věku jednašedesáti let Marie Fredriksson, zpěvačka skupiny Roxette. S muzikantem Perem Gesslem tvořili duo, které od roku 1986 dobývalo svět svými melodickými pop-rockovými hity.

Marie Fredriksson tvořila velmi výraznou polovinu Roxette. Per Gessle komponoval melodie, hrál na kytaru a občas zpíval, Marie psala texty a na pódiu i v klipech na sebe poutala pozornost svým pěveckým projevem i neobyčejným vzhledem. S blonďatými krátkými vlasy a výrazným hlasem nezaměnitelné barvy přispívala nemálo k tomu, že si Roxette všichni po celém světě zapamatovali.

Byla už známou švédskou zpěvačkou, když se dala pracovně dohromady s jedním ze strůjců jejího sólového úspěchu - kytaristou Perem Gesslem. Mezinárodní úspěch přišel v roce 1989 s hitem The Look: mladistvým, odvázaným, svěžím.

Další trefou do černého byl hit It Must Have Been Love, který se objevil ve slavném filmu Pretty Woman. Roxette vytvořili nespočet slavných skladeb jako How Do You Do, Listen To Your Heart, Joyride, Spending My Time, Sleeping In My Car, Anyone, Crash! Boom! Bang či Dangerous.

V roce 2002 onemocněla Marie Fredriksson poprvé rakovinou. Po operaci a sérii chemoterapií potřebovala dlouhou dobu na návrat do života. O tři roky později se ale uzdravená k hudbě vrátila a s Perem Gesslem dokonce znovu začali vystupovat jako Roxette. Díky obrovskému zájmu fanoušků si naplánovali i comeback jako takový: nové album Charm School a světové turné, během kterého navštívili i Českou republiku a oslavili třicet let existence.
Před několika lety ale Marie onemocněla znovu. Roxette se u nás ukázali ještě v roce 2015, to už ale bylo na Marii znát vyčerpání. V roce 2016 Roxette zrušili všechny koncerty. Marie už se na pódia nevrátila a v pondělí 9. 12. odešla navždy.

Foto: Dmitry Avdeev

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace