Přejít na menu Přejít na obsah

Zpěvák Martin Šafařík a rapper Nick Hillson se v novém videoklipu dali do boje se šikanou


Martin Šafařík vydává 4. prosince nový videoklip k písni Propast, kterou nazpíval společně s rapperem Nickem Hillsonem. Hlavím motivem tohoto videoklipu se stala šikana. Ta je po dlouhá léta velkým problémem mladé generace. Teenager se takto může ocitnout nad propastí a mnohdy to končívá tragicky.

Mladý člověk často neví, kterým směrem se dát
Právě v době, kdy utváříme svou osobnost, na nás působí spousta vlivů; mladý člověk často neví, kterým směrem se dát. Rapper Nick Hillson ve svém textu předává toto poselství: Člověk se musí porvat se životem sám, ale měl by při tom dbát na pravé hodnoty, nenechat se svést těmi falešnými – například vnějšími statusovými symboly jako drahé věci, které mnozí vystavují na odiv. Jeho pěvecký parťák Martin Šafařík se tentokrát představuje v elegantní, uhlazené, dospělejší poloze než dříve.

Obětí šikany se může stát každý. Jak mu pomoci?
Píseň doprovází videoklip, který otevírá stále bohužel velmi aktuální téma šikany. Její obětí je kluk, na kterého si opakovaně dovoluje parta výrostků, snad spolužáků, snad místních rádoby „cool“ frajírků. Z klipu je pomocí nenápadných symbolů znát, že šikana se může týkat opravdu každého – mladík má značkové boty a batoh, důvodem tedy nejspíš nebude nižší sociální status, ale mohl se klukům znelíbit čímkoli jiným.

 

Konec je otevřený – žádné „vyřešení“ šikany se nekonalo. Žádná pomoc ze strany dospělých, žádná parta kamarádů, která by smutného hlavního hrdinu vzala mezi sebe a ve které by se cítil bezpečněji. Je to tedy na nás – abychom nezavírali oči, když vidíme v podobné situaci svého spolužáka, kamaráda, mladší dítě či když se nám s ní svěří. Abychom se zkusili zamyslet, jak bychom mu mohli pomoci. Důležité je mít kolem sebe aspoň jednoho dospělého (rodič, učitel, vedoucí kroužku, někdo jiný z okolí), kterému důvěřujeme a kterému o tom můžeme vyprávět. Velmi dobré je také najít svědky – někoho, kdo to také viděl, slyšel to a může potvrdit, že mluvíme pravdu.

Martinu Šafaříkovi nejsou lhostejné problémy společnosti
Že se Martin Šafařík věnuje nejen hudbě, ale nejsou mu lhostejné společenské hodnoty a mezilidská soudržnost, o tom nás zpěvák přesvědčuje prakticky po celou dobu své kariéry. Spolupracoval na několika charitatitvních projektech, dlouhodobě podporuje olomoucký Spolek Trend vozíčkářů, vystupuje na benefičních koncertech proti rakovině. Otázka teenagerských vztahů a šikany je však pro Martina novým tématem. „Myslím si, že tento problém je v současné době aktuálnější než kdy jindy. Děti, školáci a studenti jsou většinu tohoto roku doma. Chybí jim škola a kontakt s vrstevníky v okolí, se spolužáky. Teenageři mohou být v této době nervózní, třeba i podráždění. Nedokážu si ani představit, jak to musí být pro ně těžké, už jen dohánět tu látku, kterou zameškali ve škole. A proto i hrozí, že mohou svůj stres a podrážděnost přenášet na své spolužáky a může tak lehce docházet ke sporům“, prozradil o prvotní myšlence Martin Šafařík.

Nick Hillson: Ideální je oslovit mladou generaci hudbou
Nick Hillson je mladý, třiadvacetiletý rapper, hudbě se věnuje téměř pět let. Dle něj je ideální nápad oslovit mladou generaci právě hudbou. „Jsou už dávno pryč doby, kdy byl rap považován za něco, co se vymyká hudebním standardům a dokázal zaryté hudební fanoušky třeba i pohoršovat. Tento hudební styl je u mladých čím dál oblíbenější, a právě takto bychom s Martinem chtěli teenagery oslovit, a třeba i varovat, aby se neocitli nad tou pomyslnou propastí“.

„Klip záměrně nekončí happy endem, ale konec je otevřený. Je na každém z nás, jak se poperem s agresory,“ uzavřeli společně mladí umělci, o jejichž další úspěšné spolupráci už teď není pochyb.

Text: Milan Papežík, Sylva Kaplanová
Foto: Archiv

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace