Přejít na menu Přejít na obsah

Zpěvák Richard Pachman zve na představení Komenský / Labyrint do Kaple Božího Těla v Olomouci


Hudebně divadelní představení skladatele Richarda Pachmana „Komenský / Labyrint“ ke 400. výročí napsání první verze rukopisu Komenského díla Labyrint světa a ráje srdce proběhne 15. a 16. listopadu 2023 v 19:00 hodin v Kapli Božího Těla v olomouckém Konviktu.
 
Olomoucký skladatel Richard Pachman připravil v roce, kdy si připomínáme 400 let od dopsání první verze Komenského stěžejního díla Labyrint světa a ráj srdce představení, které formou hudebních a hraných vstupů představuje tuto knihu i život Komenského. „Labyrint světa a ráj srdce je skvělá a nadčasová kniha, místy velmi zábavná. Připadlo mi, že některé části psal Komenský včera a ne před 400 lety. Právě pro tu nadčasovost a aktuálnost mě napadlo představit toto dílo formou divadelního představení, které doprovází vyprávěním Jan Přeučil, který se stává samotným Komenským, a vypráví v jednom vstupu i jeho životní příběh. Do role poutníka jsem oslovil čtrnáctiletého Viktora Antonia, známého z řady filmů, seriálů a muzikálů. Během příprav se mu však změnil hlas, takže jsem řadu písní musel transponovat. Dalším hercem je jeho starší bratr Filip Antonio, který má ve svých 20 letech a sebou celou řadu seriálů, muzikálů a 16 celovečerních filmů. V představení nemůže chybět jejich maminka, herečka, zpěvačka a režisérka scénického oratoria Dita Hořínková a mladinká zpěvačka Kateřina Jechová. Takže se představíme v podobném obsazení, jako na olomouckém adventním koncertu v roce 2021. Jedná se o mou první scénickou spolupráci s Janem Přeučilem i houslistou Petrem Macečkem. Moc se na olomoucké premiéry v kapli Konviktu v Univerzitní ulici těším,“ dodává Richard Pachman, který celé představení doprovází na klavír. „Letos nebudeme pořádat adventní koncert v Olomouci v kostele, jako v předchozích letech, protože vystupujeme 15. prosince v 17:00 na Horním náměstí. A tak těm, kteří rádi chodí na naše vystoupení do kostelního prostředí, představíme rovnou dvě premiéry Labyrintu v Kapli Božího Těla v Konviktu. Je to nádherný duchovní prostor s krásnou akustikou.“ 
 
K premiéře vychází i 40. Pachmanovo CD Richard Pachman a přátelé, které kromě výběru písní s Evou Pilarovou, Ditou Hořínkovou, Kamilou Moučkovou, Martinou Kociánovou, Jaroslavem Svěceným a dalšími osahuje i řadu novinek včetně čtyř skladeb z představení Komenský / Labyrint. 
 
Postavy a obsazení:
Vypravěč / Komenský: Jan Přeučil
Poutník: Viktor Antonio
Mámení / Fortuna: Dita Hořínková
Všudybud: Filip Antonio
Osud / Šalamoun: Richard Pachman
Královna Moudrost: Kateřina Jechová
Housle: Petr Maceček 
 
Premiéry: 15. a 16. listopadu 2023 v 19:00 hod. 
Kaple Božího Těla, Konvikt, Univerzitní 226, Olomouc
 
Prodej vstupenek: pokladna Moravského divadla Olomouc,
cena vstupenky: 350,- Kč 
VIP balíček vstupenka + CD se skladbami z oratoria: 490,- Kč,
prodej vstupenek i v místě konání před akcí, kapacita sálu je omezená
  
Děj:
Poutník se setkává se Všudybudem a Mámením, kteří mu hodlají ukázat Labyrint světa. Nasadí mu brýle mámení, které zkreslují realitu. Nicméně brýle mu zcela nesedí a on stále vníma skutečnost nezkreslenou. Mámení a Všudybud zavedou Poutníka k Osudu, který mu hodlá dát (jako všem přicházejícím) cedulku s jeho osudem i s jeho povoláním a posláním. Poutník však chce nejdřív poznat svět, než se rohodne pro svou cestu i pro své povolání. Poznává tedy jednotlivé ulice, stavy, řemesla a povolání lidí v Labyrintu. Po prvotním nadšení všude nachází marnost a je rozčarován pomíjivostí a marností všech stavů i falší, přetvářkou a kariérismem lidí, se kterými se setkává.  Jak a kde nalezne štěstí, lásku a naplnění života se dozvíte v představení Komenský / Labyrint. 
 
Autor libreta a hudby Richard Pachman:
 Spisovatel, malíř, skladatel, zpěvák a moderátor. V letech 2004 až 2021 napsal 10 knih: autobiografie Jak chutná bolest a Jak chutná život, historické romány Útes a Notre Dame, román ze současnosti Kdokoliv a román Tylda z období 2. světové války, motivační knihu Jak chutná Mozart, romány Ztracen v Egyptě, Ztracen ve Ztracené a knihu ABBA za železnou oponou. Své olejomalby vystavoval na 112 výstavách v České republice, Belgii, Holandsku a na Slovensku. Moderátor internetového rádia radioregenerace.cz. 
Od roku 1993 vydal 38 alb, odehrál 111 koncertů na Křižíkově fontáně na pražském Výstavišti, kromě každoročních adventních turné v ČR koncertoval v USA, Belgii, Holandsku, Francii, Německu, Rakousku, Rusku, Izraeli a Řecku. Dlouhodobě spolupracoval s těmito umělci: Jaroslav Svěcený (houslový virtuos), Dita Hořínková (soprán), Martina Kociánová (mezzosoprán), Kamila Moučková (recitace), Francois Glorieux (belgický skladatel, dirigent a klavírista). Jeho aktuálními scénickými projekty jsou scénická oratoria Mistr Jan Hus, Pašije, Komenský / Labyrint a každoroční adventní turné. 
Za scénické oratorium Mistr Jan Hus obdržel z rukou Václava a Dagmar Havlových Cenu Nadace Vize 97 na Mezinárodním festivalu Zlatá Praha 2006. Laureát Ceny Olomouckého kraje za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění za rok 2009 a Ceny města Olomouce za přínos pro kulturu za rok 2014.  
 
Text: Milan Papežík, Richard Pachman
Foto: Archiv Richarda Pachmana
 
 
Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace