Přejít na menu Přejít na obsah

Hudba ve filmu a hrách

Chaos a řád světa hrdinů, moci a magie Paula Romera - část druhá

27. 1. 2015

Pavel Skoták

V první části našeho vyprávění o Paulu Romerovi a jeho práci na herní sérii Heroes of Might & Magic jsme zanechali tohoto hudebního skladatele v kulatém roce 2000, kdy skládal hudbu pro, dá se říct, poslední tradiční Heroes od New World Computing. The Shadow of Death se tak zpětně může zdát jako velice vhodné označení, protože nad společností se opravdu začalo smrákat, což se následně projevilo na čtvrtém dílu série v roce 2002.

Svět hrdinů, moci a magie Paula Romera - část první

20. 1. 2015

Pavel Skoták

Existují hry, které dlouhé roky odolávají zubu času, nástupu nových technologií a dokonce odolávají i svým vlastním následovníkům. Jako pomyslná skála se nad všemi ostatními tyčí nepřekonaný třetí díl kultovní strategické série Heroes of Might & Magic, který se koncem ledna dočká i svého HD remaku.

Noirový výlet do záhrobí s Grim Fandango

14. 1. 2015

Pavel Skoták

Napadlo vás, že by nebylo špatné odpočinout si od všech velkorozpočtových nákladných sci-fi a fantasy dobrodružství, stejně jako jejich velkolepých soundtracků, a podívat se někam jinam? Co třeba netradiční stylizace Země mrtvých, která více než horor připomíná film-noir, gangsterky a především nabízí netradiční herní i hudební zážitek? Pak jste tu správně, Grim Fandango vás zve do svého spletitého života agenta Oddělení smrti.

Mass Effect - vesmírné finále pod taktovkou Hollywoodu

6. 1. 2015

Pavel Skoták

Herní série Mass Effect od kanadské společnosti BioWare se už dnes dá při troše nadsázky považovat za herní klasiku. Rozmáchlé vesmírné RPG, v němž se hráči ujímají postavy velitele Shepparda, se těší velké popularitě, po uzavření trilogie se pracuje na dalším pokračování, se kterým se dost možná seznámíme už letos, takže by nebylo úplně špatné si připomenout kromě herní i tu hudební stránku věci, která patří k neoddělitelným součástem celé dosavadní trilogie.

Tyrian - sci-fi hudba přímo z vesmírné lodi

3. 1. 2015

Pavel Skoták

Dětství strávené na palubě kosmické lodi bylo jistě snem leckterého malého kluka, možná i dívky. Na výpravná epická dobrodružství jako Mass Effect tenkrát nebylo ani pomyšlení, v televizi válel Star Trek a kapitán Picard, a na počítačích se nabízela jedna velice zajímavá alternativa s kosmickou lodí v hlavní roli – Tyrian. Psal se rok 1995.

Pětice nejzajímavějších herních soundtracků roku 2014

29. 12. 2014

Pavel Skoták

Videohry, podobně jako ostatní kulturní oblasti, už pomalu bilancují a vybírají ty nejlepší z nejlepších, aby bylo podle čeho hodnotit příští rok. Ten letošní byl na dobré hry poměrně bohatý a na kvalitní soundtracky jakbysmet. V tomto článku naleznete ne ty nejlepší hry, ale tu nejlepší hudbu, která byla letos ke slyšení ať už z důvodu originality nebo jen mistrovského provedení.

Filmové soundtracky s vánoční tématikou

24. 12. 2014

Pavel Skoták

Vánoce strávené bez toho, aby se člověk podíval alespoň na jeden jediný vánočně laděný film, nejsou Vánoce. V záplavě tradičních pohádek naneštěstí často zapadnou filmy, jejichž hudební složka je nepostradatelnou součástí zážitku, a dalece převyšují nezajímavé průměrné snímky. Ti z vás, kteří ještě v dnešní době vlastní televizi, si můžou udělat malý průzkum ohledně toho, které z námi vybraných filmů přes letošní svátky uvidí.

Loom - dobrodružství za zvuků Labutího jezera

18. 12. 2014

Pavel Skoták

Pojďte blíž, pohodlně se usaďte, povím vám pohádku o tkalcích, labutích a Smrti. Zhruba pomocí těchto tří slov by se dala velice hrubě vystihnout podstata celého příběhu magické adventury z roku 1990 nazvané Loom. V češtině se jedná o tkalcovský stav a více méně se kolem celého tohoto motivu točí i celá hra. Co jsem si ale z této hry už v dětství odnesl, mimo překrásné pixelové grafiky byl, především soundtrack.

Kai Rosenkranz - na cestě od Gothicu domů

12. 12. 2014

Pavel Skoták

Nejen velké projekty jako World of Warcraft nebo Starcraft potřebují kvalitní ozvučení. Epické fantasy může existovat i v menších rozměrech s o to hustší atmosférou, ke které ale patří samozřejmě i dobrý soundtrack. Dnes bude řeč především o herní sérii Gothic, která je do dnes v našich končinách nesmírně populární. Trojdílnou originální sérii ozvučil Kai Rosenkranz – jméno, které nikomu mimo skalní fanoušky Gothicu nic moc neřekne, ale jak snad uvidíte, byla by chyba tohoto skladatele přehlížet.

Elite Tauren Chieftain - rockující vývojáři

2. 12. 2014

Pavel Skoták

Když už jsme minulý týden psali o fenoménu World of Warcraft, byla by škoda nezmínit i jeho odnož v podobě kapely s názvem Elite Tauren Chieftain (ETC). Patrně jste o ní nikdy neslyšeli, pokud ovšem nejste zarytí hráči Warcraftu. Pětičlenná kapela složená ze zpěváka, dvou kytaristů, basáka a bubeníka se na první pohled může zdát jen obyčejnou partičkou, která hraje svoji oblíbenou hudbu, ale to je mylný předpoklad. Její členové jsou totiž zároveň i herními vývojáři z Blizzardu, kteří prostřednictvím této metalové kapely přitvrzují svůj vlastní vytvořený svět.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace