Přejít na menu Přejít na obsah

Hudební nástroje

Nyckelharpa – dědictví středověkého severu

2. 11. 2014

P. Š.

V dnešním článku o neobvyklých hudebních nástrojích se přidržíme, tak jako v článku minulém, středověké tématiky. Opustíme však raně středověkou Anglii a vydáme se na sever, do odlehlé a chladné Skandinávie, která dala vzniknout jednomu z nejzajímavějších severských nástrojů vůbec – nyckelharpě.

Středověké nástroje: Hurdy gurdy, vielle à roue, Drehleier

30. 10. 2014

Pearl

Nástroj nazývaný v anglicky mluvících zemích hurdy gurdy má v jiných jazycích označení např. vielle à roue (francouzsky „housle s kolečkem“) či Drehleier (německy „otáčivá lyra“). Hurdy je skotský výraz pro anglické „turn“ – otáčet se, gurdy od „gourd vegetable“ – tykev, dýně, neboť části tykví se používaly jako rezonanční deska nástroje. Český název je niněra, to však není příliš přesné, protože niněrou se nazývá pouze jeden typ. Jak je to tedy s tímto nástrojem doopravdy?

Středověké nástroje: Crwth aneb Odkaz starých Velšanů

22. 10. 2014

P. Š.

Mnohé z vás možná při přečtení nadpisu napadlo, že z něj vypadlo několik samohlásek, protože v opačném případě by vůbec nedával smysl. Nebo snad ne? Co je to crwth? Odpověď je však velice jednoduchá, jedná se o středověký nástroj, hojně rozšířený mezi Velšany na Britských ostrovech. A právě o něm si dnes povíme něco více.

Středověké nástroje: Bandura - hlas staré Ukrajiny

2. 10. 2014

P. Š.

Bandura je strunný drnkací nástroj, pocházející ze staré Ukrajiny. Instrument, kombinující prvky loutny a citery, je však mnohem víc ne pouhým hudebním nástrojem. Pro svou bohatou historii a dlouholetou tradici je právem nazývána „hlasem Ukrajiny.“

Bez kvalitního nástroje přeci pořádně hrát nelze

18. 9. 2014

Redakce

Říká se, že hudba lidi spojuje, dokáže jim dodat energii, ale také je dokonale uchvátit. Každý zkušený hudebník ale ví, že kouzlo dobře zahrané skladby není jenom v talentu, ale je to také v použitém nástroji. Ten kvalitní dokáže, že dokonale napsaná skladba odehraná precizní technikou zkrátka vašemu publiku sedne.

4 výhody elektroakustické kytary oproti ostatním

1. 7. 2014

Jakub Konopka

Asi není žádným překvapením, že právě kytara je jedním z nejoblíbenějších hudebních nástrojů nejen v česku, ale i ve světě. Podle statistik serveru musictrades.com dokonce kytary v minulém roce překonaly počtem prodejů piana a staly se tak vůbec nejoblíbenějším hudebním instrumentem. Jen za rok 2013 se prodalo téměř 2,5 miliónů kytar.

Kytarové efekty a legenda jménem Boss MT-2

1. 8. 2013

Redakce

Téměř od vzniku elektrických kytar koncem 30. let umělci hledali způsob, jak si upravit zvuk svých hudebních nástrojů. Rozmanitost těchto experimentů sahala od malých vestavěných efektů přímo v kytaře až k externím efektům o velikosti třeba skříně. Velmi oblíbenými a hlavně praktickými při koncertě se ale staly podlahové efekty, které šlo ovládat pomocí sešlápnutí pedálu.

Du-touch Dualo

10. 7. 2013

Redakce

Je nový hudební klávesový nástroj stvořený pro profesionály i hravé začátečníky, který svým tvarem tak trochu připomíná akordeon a je ho možné vzít kdekoli sebou. Lehký a přenosný nástroj, vybavený syntetizérem, sekvencerem (looperem) a zvukovou zásobou větší než několik set různých tónů, to je Dualo du-touch.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace